Λόγω των μέτρων για τον COVID-19, η τελετή της αφής ήταν για πρώτη φορά κλειστή για το κοινό.

Για το Τόκιο της Ιαπωνίας ξεκίνησε την Πέμπτη η Ολυμπιακή Φλόγα, η τελετή αφής της οποίας πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία λίγων μόνον επισήμων, εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοιού στην Ελλάδα. 

Η φλόγα άναψε από τις ηλιακές ακτίνες, στα χέρια της πρωθιέρειας, Ξανθής Γεωργίου. Η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας έγινε και την παρακολουθήσαν μόνο 100 προσκεκλημένοι με διαπιστεύσεις από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή «Τόκιο 2020» μεταξύ των οποίων ο απερχόμενος Προέδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Προέδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και ο Προέδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Πρώτη λαμπαδηδρόμος η Άννα Κορακάκη

Στη λαμπαδηδρομία που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία, πρώτη λαμπαδηδρόμος ήταν η δις ολυμπιονίκης της σκοποβολής Αννα Κορακάκη. Υπενθυμίζεται ότι η λαμπαδηδρομία θα γίνει υπό διαφορετικό καθεστώς, καθώς υπάρχουν σχετικές οδηγίες για όλη την διάρκειά της, λόγω του κορωνοϊού.

«Σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί και στους λαμπαδηδρόμους για το ταξίδι της Φλόγας επί ελληνικού εδάφους που αρχίζει αμέσως μετά την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, ενώ διαρκής είναι και η επικοινωνία με τους Δήμους των πόλεων που θα περάσει η Φλόγα, προκειμένου να εξελιχθεί η Λαμπαδηδρομία χωρίς προβλήματα και κυρίως να προβληθεί η χώρα μας στο εξωτερικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να φέρει εις πέρας αυτήν την αποστολή, χωρίς να διακυβεύσει στο ελάχιστο την υγεία των πολιτών», επεσήμανε ο κ. Βασιλειάδης.

Το μήνυμα του Περιφεριάρχη Δυτικής Ελλάδας

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ένας από τους σημερινούς λαμπαδηδρόμους έστειλε το δικό του μήνυμα όλο συμβολισμό και συγκίνηση λέγοντας «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τον τόπο μας.
Είναι όμως και μία μέρα συγκίνησης και πένθους.
Σήμερα, κρατάμε ψηλά τη φλόγα της Ολυμπίας, τη φλόγα της Δυτικής Ελλάδας, στέλνοντας ένα παγκόσμιο μήνυμα ενότητας και συναδέλφωσης, σε εποχές που αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως αναγκαίο.
Παράλληλα όμως, αφιερώνουμε τη σημερινή μέρα και αυτή την αναμμένη φλόγα στον δικό μας άνθρωπο που έφυγε νωρίς.
Στον Μανώλη Αγιομυργιαννάκη.
Ας είναι αυτή η φλόγα το πρώτο καντήλι που ανάβει για τον Μανώλη, στον τόπο που ο ίδιος έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και υπηρέτησε.
Θα τον θυμόμαστε με αγάπη.
Και του υποσχόμαστε πως η φλόγα αυτού του τόπου θα είναι πάντα αναμμένη και δυνατή!»

 

Φωτο – πηγή INTIME NEWS/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ