Μπαίνει καλοκαίρι και ξαναθυμήθηκα την υπέροχη συνταγή με χέλι που κάποτε είχα διαβάσει στο βιβλίο “Σεραϊκή Κουζίνα” του Χρήστου Μαντίδη. Για μερακλήδες και για όσους αγαπούν το χέλι που βρίσκουμε άφθονο στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.  

xeli-recipe-mesolonghi
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ “ΧΕΛΙ ΣΚΟΡΔΑΤΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΑΥΓΟΚΟΜΜΕΝΟ”.

Υλικά

  • 2 μικρά χέλια ολόκληρα ή σε κομμάτια, 1 κιλό περίπου
  • 10 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 10 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1/2 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες τριμμένες
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κούπας (110 γρ.) ελαιόλαδο
  • 1/2 λίτρο ζεστό νερό
  • 4 δαφνόφυλλα
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • 1/2 κούπας (120 γρ.) νερό
  • 1 χωριάτικο αυγό
  • χυμό 1 μέτριου λεμονιού

Εκτέλεση

Βρέξτε τις παλάμες σας και ακουμπήστε τες σε αλάτι. Σύρετε τα χέρια σας πάνω στο χέλι από το κεφάλι ως την ουρά 3-4 φορές. Έτσι, ξεγλιντζιάζει. Χαράξτε τα χέλια κατά πλάτος ανά δύο δάχτυλα, πλύνετε τα, αλατίστε τα καλά και αφήστε τα, να σταθούν τουλάχιστον 1 ώρα. Αραδιάστε τα στο κέντρο ενός μικρού ταψιού και ρίξτε ανάμεσά τους τα φρέσκα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και το νερό. Καρφώστε κάθετα σε κάποιες από τις χαρακιές τους τα δαφνόφυλλα και ψήστε το φαγητό 30 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο 200°C. Διαλύστε το αλεύρι στο νερό και περιχύστε το ψάρι, συνεχίζοντας το ψήσιμό του 10 λεπτά ακόμη. Φτιάξτε αυγολέμονο και περιχύστε το αμέσως, μόλις βγει από το φούρνο, κουνώντας το, για να πάει παντού. Αφήστε το 30 λεπτά και σερβίρετέ το.