Στο Ψαράδικο “γρίπος”, μια ανάσα από το λιμάνι της Ναυπάκτου θα βρεις τα πιο φρέσκα και ποιοτικά ψάρια, ψαρεμένα απ’ το Ιόνιο και τον Κορινθιακό. Μπακαλιάρους, σαρδέλες, καλαμαράκια, λαυράκια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Για τον Γρηγόρη και την σύζυγό του Αφροδίτη, το ψάρι είναι πλέον οικογενειακή υπόθεση για αρκετά χρόνια. Μιλάει για τα ψάρια με μεγάλη χαρά και πάντα μοιράζεται τις γνώσεις του με τον πελάτη –χωρίς να του κρύβει τίποτα. 

[ κείμενο: m.tsamatso@gmail.com]

Ο “γρίπος” είναι ένας πραγματικός θαλασσόκηπος, που οι μυρωδιές του μου δίνουν ιδέες για το τι θα μαγειρέψω το Σαββατοκυριακο

Ο ιδιοκτήτης του Γρίπου, Γρηγόρης Λόης, μάς προτείνει 2 υπέροχες καλοκαιρινές και γευστικότατες συνταγές:


[ΣΥΝΤΑΓΗ 1]“Χταπόδι στο χαρτί” 

Προετοιμασία μόλις 20 λεπτά, ψήσιμο 2 ώρες, συνταγή εύκολη με δοσολογία για 4 άτομα

Θα χρειαστούμε

·1 χταπόδι 1,5 κιλό

·1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

·1 φλιτζανάκι ξίδι

·4 σκελίδες ολόκληρες σκόρδο

·1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη τριμμένη

Για την εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου • Καθαρίζουμε το χταπόδι, το πλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί για φούρνο • Τυλίγουμε σε πακέτο το χταπόδι μαζί με το λάδι, το ξίδι και το σκόρδο • Το τυλίγουμε πολύ και αεροστεγώς, με ένα ακόμη κομμάτι χαρτί • Βάζουμε το πακέτο σε ένα ταψάκι που να το χωράει ίσα ίσα και ψήνουμε το χταπόδι για 2 ώρες •Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με τη ρίγανη.

gripos-fish-octapus

″Το χταπόδι έτσι, γίνεται ένας ωραιότατος μεζές για ούζο”, -εξηγεί ο Γρηγόρης- “αλλά και για κυρίως πιάτο, αν το συνοδέψουμε με ρυζότο με λαχανικά ή με ντοματόρυζο”.

[ΣΥΝΤΑΓΗ 2] “Χταπόδι κοκκινιστό με κρεμμύδια” 

Προετοιμασία 1 ώρα αλλά και πάλι μαγείρεμα για 2 ώρες περίπου

Υλικά

·1 χταπόδι 1,5 κιλό περίπου

·μισό ποτήρι ελαιόλαδο

·1 κιλό κρεμμύδια σε φέτες

·5 σκελίδες σκόρδο

·1 ποτηράκι ξύδι

·1 ποτηράκι κόκκινο κρασί

·1 κιλό ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες

·1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ

·1 με 2 φύλλα δάφνης

·αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά και το βράζουμε μισή ώρα • Το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο • Προσθέτουμε το χταπόδι και το ανακατεύουμε να σοταριστεί • Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί και βράζουμε για 5 λεπτά • Ρίχνουμε την ντομάτα, τον ντοματοπελτέ, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!