Η περιοχή του φημισμένου σε όλον το κόσμο Κάστρου της Ναυπάκτου περιλαμβάνει την παλιά πόλη, μέσα στα τείχη, όπου βρίσκονται το λιμάνι, η κεντρική πλατεία Ν. Μπότσαρη και ένα από τα τζαμιά στον ανατολικό λιμενοβραχίονα.

Στην περιοχή όπου στέκεται το αρχοντικό Μπότσαρη, έχει δοθεί από τους πρώτους Σουλιώτες κατοίκους της πόλης το όνομα Βροντολαγκάδα, είτε για να θυμίζει στους Σουλιώτες τοπωνύμιο της πατρίδας τους, ή γιατί ‘βροντούσαν’ τα κουμπούρια τους σε γλέντια και χαρές.

Μετά τη Σιδερόπορτα τη φημισμένη εσωτερική πύλη από τον τελευταίο οχυρωματικό περίβολο στον επόμενο, βρίσκεται η συνοικία Τζαμί ή Βεζύρ – Τζαμί, που οφείλει το όνομά της στο τζαμί, τμήμα του μιναρέ του οποίου σώζεται – και οι πέτρες του οποίου χρησιμοποιήθηκαν το 1910 για την ανέγερση του ρολογιού της πόλης, στον ακραίο ανατολικό προμαχώνα του τελευταίου διαζώματος, στο τέλος της ανηφορικής και απότομης λίθινης κλίμακας, που αρχίζει από το σημείο όπου παλιά βρισκόταν η κάτω ανατολική είσοδος – έξοδος της πόλης (Πύλη των Σαλώνων).

 

Νότια από το τζαμί σώζεται τούρκικο λουτρό, χαμάμ, [φωτο] βόρεια αυτού η μεγάλη βρύση, που ικανοποιούσε τις υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες της καστρόπολης και ανατολικά ο ιστορικός πλάτανος, τον οποίο η παράδοση θέλει να έχει διαδραματίσει τον αποτρόπαιο ρόλο της αγχόνης για τους ανυπάκουους ραγιάδες.