Την «εκρηκτική» παράσταση συγχρόνου χορού «Κάτι Ανοίγει»,  η οποία  απέσπασε εξαιρετικές κριτικές σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες που παρουσιάστηκε, με πρωταγωνιστή τον αναγνωρισμένο σε διεθνές επίπεδο  Έλληνα χορευτή, Χάρη Γκέκα και την ομάδα Strates, φιλοξενεί  το  Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το Σάββατο 10 Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ  στο Ρωμαϊκό Ωδείο.

Πρόκειται για μια «χορογραφική πρόκληση» που  έχει ήδη διακριθεί και επιλεγεί ως μια από τις 10 καλύτερες της χρονιάς για νέους χορογράφους και θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στην Grande Scène της πλατφόρμας PSO, η οποία ενώνει πέντε περιζήτητους ερμηνευτές που αυτή τη στιγμή συνεργάζονται με τους ποιο σπουδαίους χορογράφους, σκηνοθέτες και συνθέτες της Ευρώπης.

Ο Χάρης Γκέκας  σε πολύ νεαρή ηλικία πήρε το μεγαλύτερο ρίσκο της ζωής του.  Άφησε το ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον και την πατρίδα με σκοπό να πραγματοποιήσει τα όνειρά του καθώς πλέον τη ζωή του καθοδηγούσε μια ανεξέλεγκτη εσωτερική δύναμη, το ήδη διαφαινόμενο ταλέντο του. Έπειτα από προτροπή της δασκάλας του στη Δημοτική Σχολή Χορού της Λάρισας, όπου σπούδαζε κλασσικό χορό αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα σε ηλικία 13 ετών για να ακολουθήσει την διδασκαλεία του Daniel Lommel στο Bourges επιχορηγούμενος από το ίδρυμα A. Onassis.

Η επαγγελματική του καριέρα ξεκινά  σε ηλικία  17 ετών στο Χοροθέατρο "Aenaon" του D. Lommel ενώ στη συνέχεια συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Μπαλέτου Jeune και  συνεργάζεται ως σολίστας   με το Μπαλέτο Νέων στις Κάννες,  το Μπαλέτο της Όπερας του Ρήνου, και το Μπαλέτο της Γενεύης. Η καλλιτεχνική του πορεία περνά από τις πιο κλασικές, στις πιο μοντέρνες χορογραφίες και  από το 2008 ως το 2014, κάνει ένα σπουδαίο βήμα στην καριέρα του υπογράφοντας συμβόλαιο σολίστα στο παγκοσμίου φήμης μπαλέτο της Όπερας της Λυών. 

Σ΄ αυτή την πολύ – πολιτισμική ομάδα με χορευτές διαφορετικών εθνικοτήτων και με 100 τουλάχιστον παραστάσεις ανά τον κόσμο, συμμετέχει ως Έλληνας χορευτής , μαζί με τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του μπαλέτου της Όπερας της Λυών, Γιώργο Λούκο με σόλο ρόλους και πολυάριθμους τίτλους. Έχει αρχίσει πλέον  να ξεχωρίζει διεθνώς και  ο Χάρης Γκέκας είναι εκείνος που επιλέγει η “ΝΥ Times” για το εξώφυλλό της, στο άρθρο για την παράσταση “Limb’s Theorem” του μπαλέτου της Λυών.  

Tο Νοέμβριο του 2014 συνεργάζεται με την Catherine Diverrès για το ντουέτο Dentro, το Blow the Bloody Doors Off, και το Jour et Nuit. Ενώ ιδαίτερα σημαντικές συνεργασίες  είχε επίσης με τους Hervé Robbe, Christian Rizzo, Michèle Noiret και Yves Noel Genod.

Από το 2015 που δημιούργησε  την  ομάδα “Strates”,  που όπως υποδηλώνει το όνομά της, είναι αποτέλεσμα μιας σειράς μετασχηματισμών, συγκρούσεων, επαναπροσδιορισμών, αναπτύσσει το δικό του χορογραφικό λόγο με χαρακτηριστικά τα: «Yond.Side.Fore.Hind», «VWA» και  «Mille», που παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στην Subsistances, στην KLAP στη Μασσαλία και στο Abbey Royaumont.

Γενική είσοδος: 10€, προπώληση: ταμείο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, τηλ. 2610 273.613