Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι ένα από σημαντικότερα αξιοθέατα του είδους του σε όλη την Ελλάδα που βρίσκεται στην Άνω Πόλη, δυτικά του Κάστρου και ανάμεσα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και τις οδούς Γερμανού, Σωτηριάδου και Παντοκράτορος.

Ανεγέρθηκε, με πρόσοψη προς τα νότια, στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. Συνδεόταν με την αγορά της πόλης στα ανατολικά του. Η συγκεκριμένη «ένωση» οφειλόταν στη νοοτροπία που επικρατούσε κατά τη ρωμαϊκή εποχή, η οποία ενσωμάτωνε το θέατρο στο αστικό τοπίο. Δυστυχώς, ο κύκλος του έκλεισε αρκετά νωρίς καθώς εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά. Στα χρόνια που ακολούθησαν την εγκατάλειψή του, το Ρωμαϊκό Ωδείο υπέστη ζημιές από φυσικές καταστροφές και επιδρομές.

Σύμφωνα με τον Παυσανία το πιο ευπαρουσίαστο από όλα τα ελληνικά Ωδεία εκτός του Ηρωδείου ήταν των Πατρών. Κατασκευάστηκε πιθανώς τον 2ο αι. μ.Χ. και σταμάτησε να χρησιμοποιείται μετά τον 3ο αι. μ.Χ. Αποκαλύφθηκε το 1889 και η αναστήλωσή του ολοκληρώθηκε το 1961, με τη συμβολή του Πατρινού αρχιτέκτονα Ι. Βασιλείου. Αποτελείται από τα βασικά μέρη του θεάτρου, τα οποία είναι το κοίλο, η ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα. Το κοίλο στο οποίο η κίνηση των θεατών διευκολυνόταν με κλίμακες χωρίζεται με διάδρομο (διάζωμα) σε δύο τμήματα, το άνω και το κάτω. Η ορχήστρα φέρει μαρμάρινη επένδυση και χωρίζεται από το κοίλο με χαμηλό μαρμάρινο θωράκιο. Το σκηνικό οικοδόμημα αποτελείται από το προσκήνιο, τη σκηνή και τα παρασκήνια, στο προσκήνιο δε υπάρχουν κόγχες στις οποίες ήταν τοποθετημένα αγάλματα.

O Παυσανίας στα κείμενά του παραθέτει ότι ήταν παλαιότερο και ωραιότερο από το Ηρώδειο στην Αθήνα, αλλά όχι εξίσου λαμπρό και μεγάλο.

Αναλυτικότερα το Ρωμαϊκό Ωδείο πληροί σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις προϋποθέσεις της πολιτικής των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων. Σύμφωνα με αυτές, εντάσσεται στον τύπο ανοιχτού θεάτρου, προς συγκερασμό του ελληνικού κεκλιμένου κοίλου με τη ρωμαϊκή έντονα διακοσμημένη σκηνή. Έτσι, διαμορφώνεται σε ημικυκλική κάτοψη με κοίλο, ορχήστρα, προσκήνιο, σκηνή και παρασκήνια. Διαθέτει στεγασμένα περάσματα προσανατολισμένα προς την ορχήστρα και αποχετευτικό σύστημα, το οποίο διατηρεί τη λειτουργικότητά του μέχρι και σήμερα.

Όπως τα περισσότερα πρωτοχριστιανικά ρωμαϊκά έργα, έτσι και το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι κατασκευασμένο εξωτερικά κυρίως από πλίνθους. Ήταν μια δημοφιλής επιλογή λόγω της ευτελούς τους χρηματικής αξίας αλλά και της μεγάλης προσαρμοστικότητάς τους σε κάθε τύπο έργου. Εξάλλου υπήρχαν σε αφθονία σε όλη την έκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι ανασκαφές έδειξαν πως ανάμεσα σε δύο πλίνθινες στρώσεις τοποθετούνταν επιπλέον λίθοι προς ενίσχυση της στατικής λειτουργίας. Όλα αυτά συγκολλούνταν μεταξύ τους με ασβεστοκονίαμα.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο αποτελεί για την Πάτρα ένα ξεχωριστό τοπόσημο, με σεβασμό στο ελληνικό παρελθόν και όσα πρεσβεύει το θέατρο. Η ύπαρξή του υπενθυμίζει την παλαιότερη αίγλη της πόλης και δίνει σάρκα και οστά στην πολιτιστική της ζωή. Μετά την ανακατασκευή του χρησιμοποιείται επί σειρά ετών για ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ακόμη, αποτελεί την έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πατρών φιλοξενώντας κάθε καλοκαίρι δεκάδες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Είναι επισκέψιμο και διαθέσιμο για το κοινό 8:00 π.μ. – 2:30 μ.μ. εκτός Δευτέρας με ελεύθερη είσοδο. Τηλέφωνο: 2610220829