Ταξίδι στις παραδοσιακές γεύσεις της Ορεινής Ηλείας και συγκεκριμένα στην ορεινό χωριό Λαμπεία, όπως τις κατέγραψαν οι μαθητές των σχολείων του νομού στο oreini-ileia.blogspot.com. Μια συνταγή για το καλοκαίρι και μια που συνηθίζεται να ετοιμάζεται για το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων αλλά και των Αποκριών. 

ΤΑΜΠΑΚΑΛΗ, συνταγή με βάση τα τοπικά φασόλια και το κολοκύθι από αναρριχώμενη κολοκυθιά. Το συγκεκριμένο φαγητό μαγειρεύεται από πολύ παλιά και μας δείχνει τις εποχές όπου οι άνθρωποι μαγείρευαν αποκλειστικά με προϊόντα της δικής τους παραγωγής, και οτιδήποτε έτρωγαν ήταν άκρως υγιεινό, μακριά από οποιαδήποτε μη φυσική παρέμβαση.
 
Η βάση του φαγητού είναι τα τοπικά φασόλια και το κολοκύθι από ντόπιο σπόρο. Ήταν φαγητό καθημερινό που μαγειρευόταν τους θερινούς μήνες, όταν υπήρχαν όλα τα υλικά, λόγω εποχής, και το έπαιρναν μαζί τους στις αγροτικές τους δουλειές.
 
ΥΛΙΚΑ: 
½ κιλό φασόλια χρωματιστά (ντόσια) 
1 μεγάλο ξερό κίτρινο κολοκύθι  
Μερικά δαφνόφυλλα (6-7) 
3-4 σκελίδες σκόρδο 
2 κρεμμύδια ξερά 
Λίγη κανέλα, αλάτι, πιπέρι,
ντομάτα (2 κουταλιές)
 ½ φλιτζάνι του καφέ νερό 
1 ποτήρι (του νερού) λάδι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι τριμμένο, το σκόρδο με το λάδι. Προσθέτουμε τα φασόλια βρασμένα και στραγγισμένα και το κολοκύθι τριμμένο από τον τρίφτη. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα βάζοντας τα δαφνόφυλλα, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ντομάτα. Ρίχνουμε το νερό και κλείνουμε την κατσαρόλα (την σφραγίζουμε με ζυμάρι στο καπάκι για να μην φεύγουν οι ατμοί). Βράζουμε σε μέτρια φωτιά 45 με 60 λεπτά.

ΟΜΑΤΙΑ, γεμιστό έντερο χοιρινού για τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες. Όλα τα υλικά είναι αποκλειστικής παραγωγής και μόνο η σταφίδα αγοραζόταν στο παζάρι του ετήσιου πανηγυριού. Το πορτοκάλι χρησιμοποιήθηκε αργότερα.

ΥΛΙΚΑ: 2 ή περισσότερα έντερα από το χοιρινό. Τα εντόσθια του χοιρινού εκτός από το συκώτι.Μερικά γλυκάδια 1 ½ κούπα σιτάρι βρασμένο και στραγγισμένο 1 κούπα σταφίδα μαύρη, πλυμένη και στεγνωμένη 1 κούπα πορτοκαλόφλουδες ψιλοκομμένες, 2-3 κουταλιές ντοματοπολτό, 1 κουταλιά σούπας κανέλα, 1 κουταλιά γαρύφαλλο, αλάτι, πιπέρι, λάδι (1 ποτήρι του κρασιού).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Φτιάχνουμε με όλα τα υλικά το μείγμα. Γεμίζουμε τα έντερα, τα δένουμε στην άκρη και τα ψήνουμε στο φούρνο με λίγο νερό, λαδωμένα έως να ψηθούν (1,5 ώρα σε σχεδόν δυνατή φωτιά).