Το Καστελλόριζο ο πρώτος “Covid – Free” προορισμός στη χώρα

Το Καστελλόριζο ήταν το πρώτο νησί που οι κάτοικοι του εμβολιάστηκαν στο διάστημα 27-30 Ιανουαρίου και όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος του νησιού, Στράτος Αμύγδαλος, με τον εμβολιασμό άλλαξε η καθημερινότητα των κατοίκων. Ο φόβος έδωσε τη σκυτάλη στην αισιοδοξία και όλοι πλέον ατενίζουν με ελπίδα την εφετινή τουριστική σεζόν, καθώς το 90% των κατοίκων του εμπλέκονται με την τουριστική οικονομία, όπως αναφέρει ο κύριος αντιδήμαρχος. Εστιάζοντας στα μηνύματα για την τουριστική κίνηση του 2021, ο κύριος Αμύγδαλος σημείωσε ότι ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο το Καστελλόριζο είχε μόνο ακυρώσεις, εφέτος υπάρχει μια ζήτηση, που αναμένεται να αποτυπωθεί και σε κρατήσεις.

Στο σημείο αυτό ο κ. Αμύγδαλος ανάφερε ότι το 2020 έλειψαν από το νησί οι ομογενείς, κυρίως από Αυστραλία, ενώ εφέτος υπάρχει και προσδοκία για επέκταση της τουριστικής περιόδου. Προς την κατεύθυνση αυτή πολύ σημαντικές, κρίνει ο κύριος Αμύγδαλος, τις ελεύσεις επισκεπτών από την Τουρκία, ειδικά την περίοδο που θεωρείται εκτός σεζόν για το νησί, όπως ο Απρίλιος και ο Νοέμβριος. Το καλοκαίρι, το Καστελλόριζο των 500 κατοίκων διπλασιάζει τον πληθυσμό του, απόρροια των τουριστικών ροών. Ειδικά την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου οι ημερήσιοι επισκέπτες ξεπερνάνε τα 1000 άτομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Την ίδια στιγμή η δυναμικότητα του νησιού φτάνει τις 500 κλίνες. Να σημειωθεί ότι 8 πλοία την εβδομάδα προσεγγίζουν το Καστελλόριζο και μαζί με τα ιδιωτικά σκάφη που το επισκέπτονται συμβάλλουν στην αύξηση των τουριστικών ροών.

Ευοίωνες οι προοπτικές για Μεγανήσι – Ελαφόνησο – Λειψούς

Ευοίωνες είναι οι προοπτικές για την νέα τουριστική περίοδο και στο Μεγανήσι, με τον δήμαρχο Παύλος Δάγλα να τονίζει πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το νησί στην τρέχουσα συγκυρία ανοίγει νέα σελίδα και πλέον αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία και ασφάλεια”. Στο μεταξύ και η Ελαφόνησος, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, έχει ήδη από την περυσινή χρονιά κινήσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών και επαγγελματιών του τουρισμού ως ανερχόμενος προορισμός. Τόσο στη γερμανική όσο και στις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού αναδείχθηκε η ασφάλεια και της παραμονής του επισκέπτη αφού είναι ένας μικρός τουριστικός προορισμός, που παρέμεινε όλο αυτό το διάστημα αλώβητος από την πανδημία ενώ και η πορεία των εμβολιασμών προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς, αναφέρει η δήμαρχος του νησιού Έφη Λιάρου.

Από την πλευρά του και ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος σημείωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι οι Λειψοί παραμένουν ένα νησί Covid-free, με μηδενικά κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Ήδη ολοκληρώθηκε πρώτος κύκλο εμβολιασμών στον τοπικό πληθυσμό με επιτυχία, και αναμένεται ο δεύτερος κύκλος σημείωσε. «Τώρα, προσβλέπουμε σε μία νέα καλύτερη τουριστική σεζόν, κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για τη διατήρηση και βελτίωση της προσβασιμότητας, ενώ είναι στη συλλογική μας συνείδηση να μην επαναπαυόμαστε σε καμία περίπτωση».

Δράσεις που θωρακίζουν την υγειονομική ασφάλεια από Ίο, Σκόπελο, Άνδρο και Σίφνο

Με αισιοδοξία εξάλλου ατενίζουν τη νέα τουριστική χρονιά και τα νησιά με μεγαλύτερο πληθυσμό, από αυτά που εμβολιασμοί έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, με τους δημάρχους της Ίου, της Σκοπέλου, της Άνδρου και της Σίφνου να μιλάνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα μέτρα υγειονομικής θωράκισης των εν λόγω νησιών.