Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές γεννήθηκε σαν σήμερα 13 Ιανουαρίου στην Πάτρα το 1859 αλλά έχασε τους γονείς του μικρός και μεγάλωσε με τον θείο του στο Μεσολόγγι, το οποίο πάντα θεωρούσε ιδιαίτερη πατρίδα του.

Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και την ίδια εποχή έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της ποίησης. Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν έπαψε στιγμή να γράφει και να δημοσιεύει. Το 1896 του ανατέθηκε η σύνθεση του ύμνου τον Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα έργα του «Ο Τάφος», μετά το θάνατο του γιου του, «Τα μάτια της ψυχής μου», «Η ασάλευτη ζωή» και κυρίως «Ο δωδεκάλογος του γύφτου» αποτελούν εμβληματικές λογοτεχνικές δημιουργίες, που επηρέασαν βαθιά την πορεία της ελληνικής ποίησης. Ο Παλαμάς υπήρξε 14 φορές υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στις 27 Φεβρουαρίου 1943, ημέρα της κηδείας του, μπροστά στα έκπληκτα μάτια του Γερμανού κατακτητή, χιλιάδες κόσμος τον συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία του ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο.

Ο Κωστής Παλαμάς, εκτός από ποιητής, υπήρξε και κριτικός λογοτεχνίας, δοκιμιογράφος και διηγηματογράφος. Βραβεύτηκε αμέτρητες φορές και το 1930 εξελέγη πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.