Και πως να μην γράψουμε κι εμείς την συνταγή αυτή την κλασική, παραδσσιακή για κουραμπιέδες. Έτσι για… να μοσχομυρίσει το σπίτι αυτό το μαγικό άρωμα του φρέσκου βούτυρου που λιώνει.

  • Μερίδες: 30-40 μικροί κουραμπιέδες
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30-40 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 15-20 λεπτά

Υλικά

  • 150 γρ. αμύγδαλα λευκά
  • 400 γρ. βούτυρο λιωμένο από αιγοπρόβειο γάλα
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1/2 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες
  • 30 γρ. κονιάκ ή ρούμι μαύρο
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1) Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα ψήνουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175oC. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

2) Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το λιωμένο βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό για 15 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.

3) Χαμηλώνουμε τελείως το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το baking powder και τη βανίλια. Μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη, προσθέτουμε το κονιάκ και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό.

4) Κατεβάζουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα αμύγδαλα σπασμένα. Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε μικρά κουραμπιεδάκια τα οποία τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

5) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160oC για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και όσο είναι ζεστοί τους ρίχνουμε σε ένα μπολ με άχνη ζάχαρη και τους ανακατεύουμε απαλά με το χέρι και τους μεταφέρουμε σε πιατέλα.

6) Στρώνουμε μία στρώση κουραμπιέδες σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη με ένα σουρωτήρι. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν και σερβίρουμε.

// χρόνια σας πολλά και καλή επιτυχία