Η ιστορία της πολιορκίας του Μεσολογγίου, ένα μοναδικό γεγονός της Επανάστασης του 1821 γίνεται επιτραπέζιο παιχνίδι.

Η ιδέα ανήκει στο Βαγγέλη Μπαγιαρτάκη, που τον γνωρίσαμε, πριν χρόνια, από το πολύ επιτυχημένο επιτραπέζιο παιχνίδι Souvlaki Wars καθώς και πολλών ακόμα τίτλων εντός και εκτός συνόρων. Διαβάζοντας την στήλη Πλανήτης Κ του ηλεκτρονικού “Κ”  στάθηκα σε αυτά που είχε δηλώσει:

«Πριν από μερικά χρόνια, παρακολούθησα μια παιδική θεατρική παράσταση για την 25η Μαρτίου με θέμα το Μεσολόγγι. Μου έκανε εντύπωση όταν αναφέρθηκε ότι ο Καραϊσκάκης σκόπευε να πάει να βοηθήσει στην Έξοδο, αλλά αρρώστησε βαριά και δεν μπόρεσε να το κάνει, γεγονός που επηρέασε την έκβασή της. Αυτό μου θύμισε πολύ κάποια πολεμικά παιχνίδια στρατηγικής που περιέχουν κάρτες βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα.

Στο μυαλό μου ήταν σαν κάποιος να προγραμμάτιζε την “κίνησή” του και ο αντίπαλος να “έπαιζε” την κάρτα “Ασθένεια Καραϊσκάκη”, χαλώντας του τα σχέδια. Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, συνειδητοποίησα ότι η πολιορκία του Μεσολογγίου είχε όλες τις προδιαγραφές για να αποτυπωθεί σε ένα τέτοιου είδους παιχνίδι στρατηγικής, μεταφέροντας στο τραπέζι τα πραγματικά γεγονότα, όπως αυτά συνέβησαν».

Το παιχνίδι λέγεται «Freedom!», θα είναι διαθέσιμο σε λίγο και την έκδοση του την έχει αναλάβει η πολωνική (PHALANX Games) με πολυετή εμπειρία σε παιχνίδια με πολεμική/ιστορική θεματολογία. Θα παίζεται με δύο παίκτες (ο ένας ελέγχει τους Οθωμανούς που έρχονται να καταλάβουν την πόλη και ο άλλος ελέγχει τους Έλληνες πολιορκημένους), ενώ οι κάρτες του παιχνιδιού θα βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και υπαρκτά πρόσωπα (Καραϊσκάκης, Μπότσαρης, Κιουταχής, Ιμπραήμ κ.ά.), με αποτέλεσμα το παιχνίδι να αποτελεί συγχρόνως και ένα μικρό μάθημα ιστορίας.