Σε 78 σελίδες περισσότεροι από 60 Φορείς και Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην Πάτρα περιγράφουν τον σκοπό ύπαρξής τους και δίνουν αναλυτικά κατευθύνσεις για τον τρόπο που ο κάθε πολίτης μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική και πολύμηνη προσπάθεια των ανθρώπων που στηρίζουν και απαρτίζουν την Ομάδα Αλληλεγγύης του Συλλόγου ΑΣΤΟ-Επικοινωνούμε και περιλαμβάνει εθελοντικές ομάδες που μπορούν να βοηθήσουν όλους εκείνους που έχουν ανάγκη σε 12 βασικούς τομείς:  

-Βασικές ανάγκες διαβίωσης, Υπηρεσίες Υγείας, Βοήθεια σε φροντίδα ΑμεΑ, Δίκτυα νοσούντων από χρόνιες παθήσεις, Υπηρεσίες ψυχικής Υγείας (Ψυχολογική υποστήριξη, πρόληψη/αντιμετώπιση εξαρτήσεων), Παιδιά κι έφηβοι, Στήριξη γυναικών, Πρόσφυγες και μετανάστες, Περιβάλλον, Αδέσποτα, Ανθρώπινα δικαιώματα, Υποστήριξη σε εθελοντικούς φορείς.

odigos-zois-patras-allileggii-astoepikoinonoume

Ορισμένοι από αυτούς τους Φορείς όπως διαβάζουμε στο άρθρο του δημοσιογράφου Θάνου Χριστακόπουλο στο πατρινό site thebest.gr αφορούν στους εξής τομείς:

Στον τομέα της συγκέντρωσης τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης: Η Μητρόπολη Πατρών και πολλές Ενορίες που συγκεντρώνουν τρόφιμα και ρούχα, ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, το Φωτεινό Αστέρι, οι ΣΥΝάνθρωποι, το Χέρι-Χέρι.

Στις υπηρεσίες υγείας: Ο Αιμοδότης, το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Στη βοήθεια-φροντίδα Αμεα: Η Δύναμη, το Άσυλο Ανιάτων, ο Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, το ΚΟΔΗΠ, το Φροντίζω.

Για τους νοσούντες από χρόνιες παθήσεις: «Γλυκιά Ζωή» (Σωματείο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας).

Στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας: Συνεξαρτημένοι Ανώνυμοι, ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ), ΙΚΕΛΟΣ, ΑγκαλιάΖΩ, ΕΛΕΑΝΑ, Κίνηση-Πρόταση Αγ. Σοφίας, Καλλίπολις (Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας), Ναρκομανείς Ανώνυμοι, Αλκοολικοί Ανώνυμοι, ΑΛ-ΑΝΟΝ, Ανώνυμες Οικογένειες, Ανώνυμοι Υπερφάγοι, ΓΕΦΥΡΑ (Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών Πάτρας), ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο, ΚΟΠΑ (Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ), ΟΚΑΝΑ-ΜΕΨΥ ΓΕΦΥΡΑ.

Για παιδιά και εφήβους: Φλόγα, Φροντιστήρια Ι.Ν. Παντοκράτωρ και Αναργύρων, Κοινωνικό Οργανισμός Δήμου Πατρέων κ.α..

Στήριξη στη γυναίκα: Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών της ΓΓΙΦ, Σύλλογος Πατρών για την Προστασία του Αγέννητου Παιδιού, Άλμα Ζωής, Δανιηλίς (Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας).

Για πρόσφυγες και μετανάστες: Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/Μεταναστριών.

Για το περιβάλλον: Οικολογική Κίνηση Πάτρας.-Για τα αδέσποτα: Αχαϊκός Σύλλογος για τη Μέριμνα των Ζώων.-Για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Κοινοτοπία (Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού), Σκοπός Ζωής.-Για την υποστήριξη σε εθελοντικού φορείς: Εθελοντές Πανταχού Πατρών.

“Ευελπιστούμε ο Οδηγός να κατευθύνει οποιονδήποτε αναζητά να λάβει ή να προσφέρει συμπαράσταση και πρακτική βοήθεια όπως επίσης και να αναδείξει το πλούσιο έργο των φορέων αλληλεγγύης που υλοποιείται στην Πάτρα. Πίσω από όλα αυτά τα ερωτηματολόγια που λειτουργούν σαν φωτογραφίες κάθε φορέα υπάρχουν ανθρώπινες ιστορίες, που συμβαίνουν γύρω μας. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει φαίνεται πως δεν είμαστε μόνοι μας” αναφέρουν οι άνθρωποι του ΑΣΤΟ-Επικοινωνούμε. 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς την εθελοντική συλλογή πληροφοριών από την Αναστασία, την Άννα, τη Βάσια, το Βασίλη, τη Βούλα, την Ειρήνη, την Judy,την Νάντια,την Μαρίνα και την Παναγιώτα με τον Τάκη. Τον πλήρη Οδηγό μπορείτε να τον διαβάσετε εδώ