συνέντευξη στη Μαρίνα Τσαματσούλη [m.tsamatso@gmail.com]

Οι φίλοι του Δημήτρη τον συναντούν καθημερινά, στο ανακαινισμένο «Καφενείο Μαλαβέτα», την οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί αδιάλειπτα από τη δεκαετία του ‘30. Εκεί θα μιλήσουν για την πολιτική, τα αθλητικά, τα περασμένα, θα μοιραστούν ένα ουζάκι με μεζέ και θα σχολιάσουν το τελευταίο άρθρο που έχει ανεβάσει στο προσωπικό του ειδησεογραφικό μπλογκ ο Δημήτρης. Εξάλλου, για όλους όσοι τον παρακολουθούν χρόνια γνωρίζουν την αγάπη του Δημήτρη για την δημοσιογραφία που ξεκίνησε, από την ηλικία των 8 ετών, όπως μου έχει πει κάποτε.

Ο Δημήτρης έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε έντυπα μέσα, στην τηλέοραση και η ενασχόλησή του συνεχίζει έως σήμερα με την καθημερινή του αρθρογραφία στο messοlonghinews. Tο μοναδικό διάστημα που απείχε από το γράψιμο ήταν το 18μηνο της θητείας του στην ακριτική Ορεστιάδα και την εποχή που σπούδαζε στο Φυσικό Πατρών, το οποίο και δεν τελείωσε, γιατί τόσο απλά, τον κέρδισε η δημοσιογραφία.


“Μια βόλτα προς τη θάλασσα και το αγνάντεμά της σε χαλαρώνει”, εξηγεί ο Δημήτρης Μαλαβέτας νιώθοντας προνομιούχος που ζει στο Μεσολόγγι. φωτο: Μαρία Παππά.

 • Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ″προνομιούχος″ που ζεις στο Μεσολόγγι;

Ο συνδυασμός κλιματολογικών συνθηκών και τοπίου. Το Μεσολόγγι είναι από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που το απόλυτο επίπεδο του εδάφους σου δίνει τη δυνατότητα εύκολης μετακίνησης από την μια στην άλλη άκρη της πόλης γρήγορα είτε με τη χρήση ποδηλάτου είτε με τα πόδια. Το πιο σημαντικό όμως είναι το τοπίο που όσο κι αν είναι «μπουχτισμένος» μια βόλτα προς τη θάλασσα και το αγνάντεμά της σε χαλαρώνει…

 • Τι είναι αυτό που σε ξενερώνει περισσότερο σ΄αυτήν; 

Η υποκρισία πολλών δημοσιολογούντων… Για να γίνω πιο συγκεκριμένος αναφέρομαι σε όσους που ενώ μπορούσαν από θέσεις ευθύνης που κατείχαν δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να διαφυλαχτεί το «χρώμα» του παλιού Μεσολογγίου…

 • Που θα πας την Κυριακή με φίλους για φρέσκο ψάρι; 

Για να είμαι ειλικρινής, μου είναι αδιανόητο «φρέσκο ψάρι» έξω από το σπίτι…Αλλά όταν έχω φιλοξενούμενους ψάρι στην Τουρλίδα ή εάν ο καιρός δεν το επιτρέπει στις ταβέρνες του πεζόδρομου.

 • Ποιο μαγαζί, από αυτά που έχουν κλείσει, θυμάσαι με νοσταλγία; 

Memories! Αλλά κυρίως νοσταλγία υπάρχει για τη νυχτερινή ζωή στην πόλη τη δεκαετία του ’90… και τα τότε μαγαζιά salon de pico, Ψαθάς, Λόλεκ, Disco Κίνηση κλπ.

 • Ποια ήταν η καλύτερη νύχτα που θυμάσαι να έχεις ζήσει στην πόλη σου; 

Είναι πάρα πολλές!!!

 • Ποια είναι η αγαπημένη σου γωνιά και γιατί; 

Του Memories…

 • Ποιος είναι εκείνος ο κάτοικος του Μεσολογγίου που θεωρείς local hero

Παναγιώτης Κουντούρης (Μπαμπάνης) ο άνθρωπος που πραγματικά δεν μπορεί να πει ψέμα.

 • Τι θα έφτιαχνες στην Τουρλίδα αν σου δινόταν αυτή η ευκαιρία; 

Κατ΄ αρχάς θα προσπαθούσα να εξωραΐσω την περιοχή έτσι ώστε να εναρμονιστεί με το φυσικό τοπίο. Επόμενο βήμα η εξυγίανση της παραλίας και η τοποθέτηση φωτιστικών. Επόμενο βήμα η δημιουργία χώρων αθλοπαιδιών.

 • Ποιο είναι το καλύτερο σημείο στο Μεσολόγγι, για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα ή την ανατολή

Νομίζω ότι από όποιο σημείο του δρόμου της Τουρλίδας δεις το ηλιοβασίλεμα το συναίσθημα που θα σε κυριέψει να είναι μοναδικό, όπως και κατά μήκος της δυτικής περιμετρικής.

 • Τι είναι αυτό που θα ήθελες να έχεις στην πόλη σου ώστε να μην χρειάζεται να πας αλλού; 

Δεν νομίζω ότι λείπει κάτι σε επίπεδο αγοράς πλην του τομέα της τεχνολογίας όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα «ζωντανής» εμπειρίας.

 • Αν το Μεσολόγγι ήταν βιβλίο, ποιο θα ήταν; 

Είναι βιβλίο και είναι το ζωντανό βιβλίο της διαδρομής του Ελληνικού Κράτους από την σύστασή του έως σήμερα….


O Δημήτρης με τον αγαπημένο του Παναγιώτη Κουντούρη (Μπαμπάνη).

Την ώρα που μετέφερε το ρεπορτάζ για την εκπομπή ‘Καλημέρα Ελλάδα’ του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1.