Δίπλα στη θάλασσα αλλά και πύλη εισόδου για τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, η Ναύπακτος συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το βουνό και τη θάλασσα. Τα ορεινά χωριά παρόλο που προσφέρουν τουριστικές υποδομές και απαράμιλλα φυσικά τοπία, δεν είναι τόσο γνωστά και έτσι τα Σαββατοκύριακα, σας δίνουν την ευκαιρία να απολαύσετε βόλτες και φαγητό χωρίς πολυκοσμία. Η παραλιακή πόλη έχει επίσης σύνδεση με άλλους παραθαλάσσιους προορισμούς, όπως το Γαλαξίδι, από το οποίο απέχει λιγότερο από μία ώρα. Αλλά η πόλη των 13.000 κατοίκων έχει από μόνη της ενδιαφέρον και ατμόσφαιρα.

Αξίζει να δείτε το Ενετικό Λιμάνι, όπου έλαβε χώρα μία από τις σημαντικότερες μάχες στην Ευρώπη κατά των Οθωμανών, η Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, αλλά και τα στενά σοκάκια της και το κάστρο πάνω από την πόλη.

Μη χάσετε επίσης την ευκαιρία για περίπατο δίπλα στη θάλασσα την ώρα που δύει ο ήλιος. Μπροστά στο μεγάλο λιμάνι, στη σκιά του κάστρου και με τα φώτα της μεγάλης γέφυρας του Ρίου-Αντιρρίου να φωτίζουν το φόντο, ανακαλύπτουμε τα καλύτερες επιλογές για βόλτες, αξιοθέατα, φαγητό και διαμονή. 

Βόλτα στην καστροπολιτεία

Ανακαλύπτουμε τα αδιόρατα και ανεπαίσθητα τείχη της παλιάς πόλης. Από το Κάστρο της Ναυπάκτου, δύο βραχίονες διασχίζουν κάθετα την πόλη και κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα. Τέσσερα οριζόντια τείχη χωρίζουν την πόλη σε πέντε διαζώματα.

Στα παλιά δρομάκια ψάχνουμε τα τείχη, περνάμε από το ένα διάζωμα στο άλλο και καταλήγουμε στο κάστρο, από όπου η θέα είναι εκπληκτική.

Το άγαλμα του Θερβάντες

Τι δουλειά έχει ο Μιγκέλ Θερβάντες στην Ναύπακτο; Ο συγγραφέας του φημισμένου μυθιστορήματος «Δον Κιχώτης» υπηρέτησε ως υπαξιωματικός του ισπανικού στρατού και με αυτή του την ιδιότητα βρέθηκε τον Οκτώβριο του 1571 να πολεμάει από το πολεμικό πλοίο Μαρκέσα τους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Μάλιστα, τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος και στο αριστερό του χέρι, το οποίο έκτοτε έμεινε παράλυτο. Στο Ενετικό Λιμάνι θα δείτε το καλαίσθητο άγαλμά του και επιγραφές που τιμούν όσες πολέμησαν στην κρίσιμη ναυμαχία.

Πηγή:travel.gr