Το Αirsoft, κοντράρεται στα ίσα με το paintball και το αφήνει πίσω με διαφορά. Μπορεί διεθνώς να είναι γνωστό, προσωπικά όμως, δεν είχα ιδέα καν για την υπάρξη του. Πως είναι λοιπόν, να μπαίνει κάποιος παίκτης σε νοητική κατάσταση πολέμου και ταυτόχρονα να κοντρολάρει την αδρεναλίνη με την ψυχραιμία; Αυτή ήταν η βασική μου απορία όταν πρωτοσυνάντησα τον Παύλο Κουνέλη, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρο του Σωματείου Αεροσφαίρισης Ναυπακτίας «ΝΕΣΣΟΣ».

συνέντευξη στη Μαρίνα Τσαματσούλη [m.tsamatso@gmail.com]

kounelis-proedros-nessos-aisoft-nafpaktos
O Παύλος Κουνέλης, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρο του Σωματείου Αεροσφαίρισης Ναυπακτίας «ΝΕΣΣΟΣ».

Μίλησε μας για το Αirsoft. Με απλά λόγια τι είναι;

Airsoft ή αλλιώς Αεροσφαίριση όπως είναι η ελληνική ονομασία, είναι μια δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου με τη μορφή παιχνιδιού, κατά την οποία εξομοιώνονται συνθήκες μάχης και στρατηγικής σε οριοθετημένο πεδίο πάντα, χωρίς να συγχέεται με οποιαδήποτε τύπου στρατιωτικής εκπαίδευσης. Τα όπλα είναι αεροβόλα ρέπλικες, δηλαδή αντίγραφα των πραγματικών, ως προς το οπτικό επίπεδο όμως, και όχι ως προς το λειτουργικό τους. Εκτοξεύουν σφαιρίδια 6mm από πλαστικό ή βιοδιασπώμενο υλικό, φιλικό προς το περιβάλλον και, σε αντίθεση με την χρωματοσφαίριση (paintball) που λανθασμένα παρομοιάζεται, δεν αφήνει κάποιο σημάδι στον παίχτη. To παιχνίδι βασίζεται στην τιμή, την ειλικρίνεια, και την αξιοπρέπεια του αθλητή να παραδεχτεί όποιο χτύπημα.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το Σωματείο σας;

Καταρχήν ονομάζεται Αθλητικό Σωματείο Αεροσφαίρισης Ναυπακτίας «ΝΕΣΣΟΣ».  Όταν θελήσαμε να δώσουμε ένα όνομα στην ομάδα μας, αποφασίσαμε να της δώσουμε το όνομα του Κένταυρου Νέσσου, ο οποίος κατά την μυθολογία ζούσε στις όχθες του ποταμού Ευήνου, εκεί όπου δραστηριοποιείται το σωματείο μας. Ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2018 και αποτελείται μέχρι στιγμής από 34 ενεργά μέλη, ενώ αν δε κάνω λάθος, πανελλαδικά υπάρχουν πάνω από 100 ομάδες ανάμεσα σε αυτές και 25 Σύλλογοι.

Πως ξεκίνησε η ιδέα δημιουργίας του «ΝΕΣΣΟΥ» στη Ναύπακτο;

Το Αirsoft το γνωρίσαμε στις αρχές του 2017 όταν κατά σύμπτωση μάς μίλησε γι’ αυτό, κάποιο μέλος από τον Σύλλογο Αεροσφαίρισης Πάτρας. Στην αρχή μαζί με τον ξάδερφό μου έχοντας πάντα στόχο τη δημιουργία αντίστοιχης ομάδας στη Ναύπακτο παίζαμε συχνά στην Πάτρα. Η αλήθεια είναι πως η Λέσχη Αεροσφαίρισης Πελοποννήσου (ΛΑΠ) στάθηκε μέντορας στη δημιουργία του «ΝΕΣΣΟΥ». Κι έτσι, ενώ σε πρώτο στάδιο μαζευτήκαμε μια “χούφτα” τρελών μόλις 5 άτομα, αλλά με πάθος για το airsoft, στην συνέχεια και πολύ γρήγορα γίναμε 10 άτομα και ο αριθμός αυξάνει συνεχώς. Η Ναύπακτος, από όσο έχω διαπιστώσει, θέλει να μάθει να παίζει Αirsoft.

Τον εξοπλισμό τον παρέχεται εσείς ή πρέπει ο κάθε παίκτης να τον αγοράσει;

Όπως σε όλα τα χόμπι, έτσι και στο Αirsoft όσο παίζεις όλο και κάτι ακόμα θα χρειαστείς. Βέβαια, δε θα το χαρακτήριζα ιδιαίτερα ακριβό χόμπι σε σύγκριση με άλλα. Ο εξοπλισμός για να ξεκινήσει κάποιος είναι περίπου 250 με 300ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται τα προστατευτικά γυαλιά, άρβυλα, αεροβόλο, γιλέκο μάχης και κράνος. Το Σωματείο μας διαθέτει εξοπλισμό για όσους θέλουν να γνωρίσουν και να παίξουν και παρέχεται σ’ αυτούς δωρεάν έως ότου αποκτήσουν το δικό τους.

Μου είπες πως πρόκειται για άθλημα. Από που κατάγεται;

Ιαπωνία, αρχές δεκαετίας του ’80: Ξεκινά η κατασκευή πρωτοποριακών -για την εποχή- αεροβόλων όπλων σκοποβολής τα οποία κάνουν χρήση «green gas» για την προώθηση των βλημάτων που εκτοξεύουν. Με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσονται νέα, πλαστικά σφαιρίδια τα οποία μπορούν να εκτοξευθούν από τα όπλα αυτά χωρίς να προκαλούν τραυματισμό σε περίπτωση επαφής με το ανθρώπινο σώμα. Με αργούς αρχικά ρυθμούς το νέο άθλημα αρχίζει να διαδίδεται στις χώρες πέριξ της Ιαπωνίας και στη συνέχεια στην Αμερική και την Ευρώπη, όπου τυγχάνει θερμής υποδοχής.

Έτσι, από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’90 και έπειτα, το Αirsoft αποτελεί μία από τις πλέον αγαπημένες ασχολίες χιλιάδων παικτών ανά τον κόσμο. Στη χώρα μας, αν και με λίγη καθυστέρηση, οι πρώτες οργανωμένες ομάδες ξεκινούν να κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έκτοτε η απήχησή του αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, μετρώντας σήμερα χιλιάδες ένθερμους υποστηρικτές που ανυπομονούν για το εκάστοτε παιχνίδι του Σαββατοκύριακου.

Πως παίζεται;

Οι παίκτες χωρίζονται σε δύο ή περισσότερες ομάδες και καλούνται να φέρουν εις πέρας κάποιους αντικειμενικούς σκοπούς όπως για παράδειγμα η εξόντωση της μίας ομάδας από την άλλη, ο εντοπισμός ομήρου και η επιχείρηση διάσωσής του και άλλα παρόμοια σενάρια μίας «airsoft μάχης».

Κάθε πότε συναντιέστε και που;

Κυρίως κάθε Κυριακή στο πεδίο για το παιχνίδι μας. Βέβαια έχουμε καθορίσει τις Πέμπτες ως ημέρα που μαζευόμαστε όλοι μαζί, τρώμε, μιλάμε για τα παιχνίδια που έρχονται, αλλά κι αυτά που πέρασαν.

Αν κάποιος θελήσει να γίνει μέλος του Σωματείου ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθήσει και τι είδους εκπαίδευση;

Αρχικά θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών. Έπειτα, θα πρέπει όπως όλοι, να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας για παιχνίδι χωρίς «παρατράγουδα». Τέλος, να έχει καλή διάθεση τόσο με το παιχνίδι όσο και με τους συμπαίκτες του. Αναφορικά με την εκπαίδευση, κάποιος από εμάς ορίζεται ως Εκπαιδευτής και αναλαμβάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και κάτω από σκληρή προετοιμασία να μετατρέψει τον απλό αθλητή σε πραγματικό κομάντο. Φυσικά και αστειεύομαι! Στην Αεροσφαίριση ο κάθε παίκτης καλείται να συμμετάσχει στο παιχνίδι όπως αυτός επιθυμεί και μπορεί.

Σε αυτό το άθλημα, που για πολλούς που δεν το γνωρίζουν μπορεί να φαντάζει βίαιο, τι θα απαντούσατε;

Δεν είναι ούτε στο ελάχιστο βίαιο! Μπορεί στην ουσία να τραβάμε την σκανδάλη στοχεύοντας ανθρώπους, όμως εκτοξεύουμε πλαστικά σφαιρίδια 6mm -ακίνδυνα για τους αθλούμενους- που χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα, ασθενή ισχύ τους.

Πονάνε τα σφαιρίδια από τα αεροβόλα;

Όχι ιδιαίτερα. Νιώθεις ένα μικρό τσίμπιμα για λίγα μόνο δευτερόλεπτα και μετά ούτε που το σκέφτεσαι. Το Αirsoft είναι πραγματικά ακίνδυνο όσο οι αθλούμενοι τηρούν τους κανόνες ασφαλείας. Αν για παράδειγμα, γυρίσει ο αστράγαλος ενός παίκτη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, είναι επειδή δεν φοράει τα άρβυλα που προστατεύουν τον αστράγαλό του και όχι επειδή το ίδιο το παιχνίδι είναι επικίνδυνο.

Τελικά τι είναι αυτό που σας προσφέρει παίζοντας;

Παίζοντας όσο κι αν ακούγεται περίεργο, χαλαρώνεις και ξεχνιέσαι από την πίεση ή τις δυσκολίες τις καθημερινότητας. Γυμνάζεσαι και είσαι σε μία μοναδική κατάσταση εγρήγορσης συνδυάζοντας μυαλό και στρατηγική σε ομαδικό πνεύμα.

Πως νιώθετε κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος κάθε παιχνιδιού;

Η αδρεναλίνη είναι στα ύψη· νιώθεις τις αισθήσεις σου στο 100%. Στην ουσία είναι λες και παίζεις «call of Duty», όμως αντί να χειρίζεσαι τον παίχτη από ένα τηλεχειριστήριο, είσαι εσύ ο παίκτης και τα ζεις όλα! Μετά το τέλος του παιχνιδιού, μαζευόμαστε και σχολιάζουμε τι προηγήθηκε. Προσωπικά νιώθω, κάθε φορά, την ανάγκη να πλησιάσω τους αντιπάλους μου και να αναλύσουμε τις στιγμές που βρεθήκαμε τετ-α-τετ, κάτι το οποίο μας προκαλεί γέλιο και ενθουσιασμό ταυτόχρονα.

Πρέπει να είναι κανείς γυμνασμένος για να τα καταφέρει;

Όχι βέβαια, δεν υπάρχουν τέτοια κριτήρια ή περιορισμοί. Οποιοσδήποτε άνω των 18 μπορεί να παίξει.

Σε σας ισχύει η θεωρία “καλός παίκτης είναι αυτός που πάντα κερδίζει”;

Ο καλός παίκτης είναι αυτός που είναι δίκαιος και παίζει σύμφωνα με τους κανόνες, είτε φέρει εις πέρας την «αποστολή» του, είτε όχι.

Βέβαια, μιλάμε για ένα παιχνίδι, επομένως στο τέλος κάποιος ανακηρύσσεται νικητής. Έτσι δεν είναι;

Στο τέλος κερδίζει μόνο το Αirsoft. Όταν τελειώνει ένα παιχνίδι κανείς δε δίνει σημασία στο αν κέρδισε η ομάδα του ή όχι. Σημασία έχει, το πώς εξελίχθηκε το παιχνίδι κι αυτή είναι η πραγματική ικανοποίηση και χαρά του airsofter.