Καθώς λόγο πανδημίας τα μέτρα του lockdown  απαγορεύουν οποιαδήποτε ομαδική δραστηριότητα και μας παροτρύνουν να ασχοληθούμε με ατομικά αθλήματα είναι οι ευκαιρία για τους λάτρεις του kite surf  να επιδοθούν ανέμελοι  στην αθλητική τους δραστηριότητα εφόσον υπάρχει  ο κατάλληλος άνεμος  αλλά και σε όσους θέλουν να το γνωρίσουν.

Πάμε να δούμε τι είναι όμως το  kite surf.     

Το kite surf ή αλλιώς και kiteboarding (αετοσανίδα) σημαίνει «αετός» και «σανίδα». Αποτελεί συνδυασμό αθλημάτων όπως wakeboard, windsurf, paraglide και surf και είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα θαλάσσια σπορ στον κόσμο.

Μία σανίδα με αετό και ο αναβάτης, με τη βοήθεια του αετού σερφάρει στο νερό πάνω σε μια σανίδα. Το kite surf είναι ένα extreme sport το οποίο μπορεί να γίνει επικίνδυνο για εσένα και για τους άλλους γύρω σου αν δεν εκπαιδευτείς σωστά. To άθλημα δεν είναι επικίνδυνο, αρκεί να γνωρίζεις τους κανόνες ασφαλείας και να σέβεσαι τη θάλασσα και τον αέρα. Στα μαθήματα θα μάθεις να χρησιμοποιείς τα συστήματα ασφαλείας, το πώς στήνεται ο αετός, τον άνεμο κ.λπ. Φυσικά βασική προϋπόθεση είναι να είσαι εξοικειωμένος με τη θάλασσα και να κολυμπάς και να μην πάσχεις από μυοσκελετικά προβλήματα όπως πρόβλημα με τη μέση σου.

Χρειάζονται μαθήματα; και αν ναι πόσο διαρκούν;

Ασφαλώς όπως και τα περισσότερα αθλήματα χρειάζονται μαθήματα.Ο χρόνος των μαθημάτων ποικίλει Κατά μέσο όρο όμως χρειάζονται 12 ώρες για να μάθεις να χρησιμοποιείς τον αετό. Οπωσδήποτε πρέπει να έχεις τουλάχιστον 50 ώρες χρήσης του kite για να μπορέσεις να το να το κάνεις χωρίς εκπαιδευτή.

Τι χρειάζεται και πόσο κοστίζει;

εξοπλισμός περιλαμβάνει: αετό, σανίδα, γάντζο, φουσκωτήρας , σωσίβιο και κράνος. Η τιμή κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 ευρώ ή σχεδόν στη μισή τιμή αν είναι μεταχειρισμένος. Η στολή που θα φορέσεις θα εξαρτηθεί από την εποχή που θα ξεκινήσεις τα μαθήματα (υπάρχει καλοκαιρινή και χειμερινή)

Που μπορώ να κάνω;

Σε πολλά σημεία στην Ελλάδα και γύρω από την περιοχή της Αθήνας (Ωρωπός, Σχοινιάς κλπ). Ενδεικτικά αναφέρουμε: Πάρο, Λευκάδα, Κρήτη, Ρόδο, Κάρπαθο , Κω, Λήμνο, Σάμο, Λέσβο, Δρέπανο, Διόνι, Ναύπακτο.

  O  Λόγος για να κάνει κάποιος kitesurf είναι ότι εκτός από το σερφάρισμα στο νερό σου δίνει τη δυνατότητα να «παίξεις» με τον αέρα και σε ένα άλλο επίπεδο που είναι τα εντυπωσιακά άλματα. Ένας αρχάριος αναβάτης μπορεί να ξεκινήσει άλματα ακόμα και σε ένα μήνα από τα μαθήματα του αν κάνει συστηματικά προπονήσεις στο νερό.