Η καρυδόπιτα ή αλλιώς καρυδόπαστα, όπως την “σερβίρουν” στην Τριχωνίδα, είναι ένα γλυκό άκρως συνυφασμένο με την ελληνική μας παράδοση. Την συνταγή την έχω δοκιμάσει και εγγυώμαι για το γευστικό της αποτέλεσμα και πρέπει να ομολογήσω πως τη δανείστηκα από την πολύ ωραία έκδοση “Το βιολογικό τραπέζι της Νοτιοδυτικής Ελλάδας”, που αξίζει όλοι να διαβάσετε. 

Υλικά:

12 αυγά

12κουτ. σιμιγδάλι χοντρό

12κουτ. ζάχαρη

12κουτ. χοντροκομμένα καρύδια

1κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

1κουτ. γλυκού κανέλλα τριμμένη

1κουτ. γλυκού baking powder διαλυμένο σε 120γρ κονιάκ

1 πορτοκάλι (ξύσμα)

1 βανίλια

Σιρόπι:

750γρ. ζάχαρη

500γρ. νερό

1 φέτα λεμόνι

Ξύλο κανέλας

Εκτέλεση: Ρίχνουμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο μαζί με το baking powder, το κονιάκ, το ξύσμα από το πορτοκάλι και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας βροχηδόν το σιμιγδάλι. Τέλος, αφού έχουμε χτυπήσει μαρέγκα τα ασπράδια, σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας ελαφρά. Ψήνουμε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο μέχρι να κάνει κρούστα. Βράζουμε για δέκα λεπτά τα υλικά για το σιρόπι. Όταν κρυώσει το γλυκό ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι.