H μοναδική πέτρινη αρχιτεκτονική της Μάνης, το πανέμορφο τοπίο, η αυθεντικότητα του τόπου και το γεγονός ότι μπορείτε να φτάσετε εδώ από τη Αθήνα μέσα σε 3,5 ώρες, κάνει την Καρδαμύλη έναν αλλιώτικο χειμερινό προορισμό.

Το εκπληκτικό φυσικό τοπίο που περιβάλλει τη μικρή πόλη, είναι ένα από τα ωραιότερα της νότιας Ελλάδας και ίσως ένα από τα ωραιότερα της μεσογειακής Ευρώπης. Θρονιασμένη στο ανατολικό μπράτσο του Μεσσηνιακού κόλπου μέσα στους ελαιώνες, έχει μπροστά της την καταγάλανη ατελείωτη θάλασσα.

Μέσα σε αυτό το υπέροχο ανάγλυφο, ξεπροβάλλει η πέτρινη, μανιάτικη αρχιτεκτονική της Καρδαμύλης. Παραδοσιακά αρχοντικά, πλακόστρωτα σοκάκια που συναντώνται και αποχωρίζονται σε ένα λαβυρινθώδες σύμπλεγμα, γραφικές μικρές πλατείες. Η ατμοσφαιρικότητα του χώρου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της ελληνικής και χολιγουντιανής κινηματογραφικής βιομηχανίας που έρχονται εδώ για γυρίσματα. Διεθνείς αστέρες κάνουν το καλοκαίρι τις διακοπές τους την Καρδαμύλη, celebrities πίνουν καφέ στα μπαράκια της. Αυτά βεβαίως δεν είναι στοιχεία που θα δείτε το χειμώνα. πανύψηλες βουνοκορφές του Ταΰγετου την περιβάλλουν προστατευτικά με πλαγιές γεμάτες κυπαρίσσια. Το φαράγγι του Βύρου φθάνει μέχρι το λιμανάκι της. Δυο απλωτές από το λιμάνι του Άι-Γιάννη, η καταπράσινη, ακατοίκητη νησίδα Μερόπη κάνει ακόμα πιο πολυδιάστατη την ομορφιά του τοπίου.

Η Παλιά Πόλη της Καρδαμύλης

Μπορείτε να ανεβείτε στο λόφο που βρίσκεται η Παλιά Καρδαμύλη με το αυτοκίνητο, μπορείτε όμως και να αφήσετε τον κεντρικό δρόμο του χωριού δίπλα στη γέφυρα και να ανηφορίσετε αργά αργά στο μονοπάτι δίπλα στις ελιές, μέχρι να φτάσετε στην πύλη εισόδου.

Ένα οχυρωμένο συγκρότημα από αυστηρά πυργόσπιτα είναι η Παλιά Καρδαμύλη (χτίστηκε το 1807) που αναπτύσσεται γύρω από την εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα με το τετραώροφο καμπαναριό. Όχι μόνο τα κτίσματα αλλά και ολόκληρη η γύρω περιοχή ανήκε στην οικογένεια των καπεταναίων Tρουπάκηδων -Μούρτζινων (Μούρτζινος ήταν προσωνύμιο που πήρε ένα μέλος της οικογένειας και το οποίο στη συνέχεια προστέθηκε στο όνομα ολόκληρης της οικογένειας).

Οι πύργοι είναι αναστυλωμένοι, το μουσείο του Μούρτζινου εξαιρετικό (2721073638) με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την καθημερινή ζωή των Μανιατών αλλά και τη μανιάτικη αρχιτεκτονική μια μεγάλης γκάμας κτισμάτων, από πύργους, μέχρι ελαιοτριβεία και μύλους.

Η αίσθηση που προσλαμβάνεις διαβαίνοντας την τοξωτή πύλη και καθώς κινείσαι μέσα στη σιωπή, είναι αυστηρή. Ο περίκλειστος οχυρός χώρος με την αυτάρκεια που δηλώνει η στέρνα και το ελαιοτριβείο και τα βοηθητικά κτίσματα, η τριώροφη οχυρή κατοικία και ο πολεμόπυργος, μιλούν ηχηρά για τη βαρύνουσα ισχύ των μεγάλων οικογενειών της Μάνης στην Επανάσταση του 1821.

Η παραλία του Φονέα.

Η παραλία του Φονέα, κυκλώνεται από βράχους και δέντρα ενώ ο χαρακτηριστικός τεράστιος βράχος που προβάλλεται από την ακτή μέσα στη θάλασσα με τα βαθιά σκούρα μπλε νερά, έχει μια απειλητική ομορφιά που γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν την χτυπάει ο αέρας. Η παραλία δεν φαίνεται πολύ εύκολα από το δρόμο, υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί προς τα εκεί, και αυτό προσδίδει ένα παραπάνω μυστήριο στο μέρος.

Πηγές φωτο: travelstyle.grclickatlife.gr mixanitouxronou.gr