Έκκληση στους πολίτες να μην υποτιμήσουν την κακοκαιρία Genesis έκανε στην έκτακτη ενημέρωση ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Στην ενημέρωση τονίστηκε ότι η κακοκαιρία που έρχεται πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, στο οποίο οι επιστήμονες έχουν αποδώσει χαρακτηριστικά «κόκκινου συναγερμού».

«Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση και θα πρέπει όλοι μας:

  • Να αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
  • Ποτέ και για κανέναν λόγο, να μην διασχίζουμε χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Το επαναλαμβάνουμε, για κανέναν λόγο!
  • Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και να ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των Αρχών», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Ενημερώθηκαν οι περιφερειάρχες, θα σταλεί μήνυμα από το 112

Προσωπική επικοινωνία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει γίνει με κάθε περιφερειάρχη και τους έχει κοινοποιηθεί το παραπάνω μήνυμα. Σύμφωνα με την ενημέρωση, θα σταλεί μήνυμα από το 112 σε όλες τις περιοχές και θα έχει ισχύ 24ώρου με ισχυρή σύσταση για αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.

Μετά την ενημέρωση από τη ΓΓΠΠ έγινε γνωστό ότι εστάλησαν μηνύματα από το 112 σε διάφορες περιοχές, όπως στη Θεσσαλονίκη και το Αγρίνιο. 

Ποιες περιοχές απειλούνται

Με βάση την πρόγνωση των μετεωρολογικών μοντέλων και την ανάλυση από την ΕΜΥ προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα σε σχέση με την πιθανή εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων κατά το διάστημα Πέμπτη 9/6 – Δευτέρα 13/6:

1. Η ατμοσφαιρική διαταραχή φαίνεται να είναι σημαντική και «εμμένουσα» για μεγάλο τμήμα του ελλαδικού χώρου.

2. Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες προσδιορίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής 10 Ιουνίου,.

3. Πλημμύρες γρήγορης απόκρισης (flash floods) μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς της Δυτικής Στερεάς (περιλαμβανομένου μέρους του Ιονίου), ΒΔ Πελοποννήσου και Θεσσαλίας μέχρι Πιερία και Σποράδες, με σχετικά ήπιο ανάγλυφο και μειωμένη αντιπλημμυρική προστασία.

4. Σημαντικές πλημμύρες με υπερχείλιση ποταμών και μεγάλων υδατορεμάτων είναι πολύ πιθανόν να συμβούν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της αναμενόμενης μεγάλης διάρκειας των ραγδαίων βροχών, του ήπιου αναγλύφου των παραρεμάτιων περιοχών και των μικρών κλίσεων του υδρογραφικού δικτύου.

Συμπερασματικά, τα φαινόμενα θα είναι έντονα για τη χωρική ζώνη από το Ιόνιο και τη Δυτική Στερεά μέχρι τη Θράκη μέσω Θεσσαλίας. Μεγαλύτερος κίνδυνος σημαντικών πλημμυρών η Θεσσαλία την Παρασκευή 10/6.

Πηγή: dete.gr