Η πανέμορφη πόλη της Παλαίρου λούζεται στα νερά του Ιονίου πελάγους, με θέα τον Σκορπιό και το Μεγανήσι, διαθέτει τις πιο καθαρές παραλίες, παρουσιάζει εξαιρετική τουριστική ανάπτυξη, τη μεγαλύτερη στην Αιτωλοακαρνανία και διαθέτει υπέροχο λιμάνι με μεγάλη χωρητικότητα σκαφών.  

Η Πάλαιρος απέχει από την Βόνιτσα 17 χιλ, έχει όμορφες και μεγάλες παραλίες με καταγάλανα, γαλήνια νερά. Τα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου μαγεύουν τους επισκέπτες και οι μεγάλες παραλίες της Παλαίρου την καθιστούν μοναδικό τουριστικό προορισμό. Μια από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας είναι το Βαθυαβάλι, το οποίο βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από την Πωγωνιά.

Βαθυαβάλι, ένας όρμος μαγευτικός, μια εξωτική παραλία της Αιτωλοακαρνανιας, μόλις 10 λεπτά από την Πωγωνιά.

Αξιόλογη είναι και η παραλία Ποταμάκι που βρίσκεται μεταξύ Παλαίρου και Πωγωνιάς με το πέτρινο τοξωτό γεφυράκι, είναι η μεγαλύτερη του Δήμου. Προσφέρεται για οργανωμένα κάμπινγκ, για θαλάσσια σπορ και διαθέτει πολλούς χώρους αναψυχής.

Η Πάλαιρος διαθέτει άρτιες ξενοδοχειακές μονάδες που εξασφαλίζουν στον επισκέπτη άνετη διαμονή. Επίσης έχει τις περισσότερες κλίνες στην περιοχή της Δυτικής Στερεάς και πολλά επιπλωμένα διαμερίσματα. Διαθέτει επίσης μοναδική ιδιωτική μαρίνα, που είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα, στην οποία καταφθάνουν ιστιοπλοϊκά καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Πάλαιρος συνδυάζει αρμονικά τα παραδοσιακά στοιχεία, όπως το αρχοντικό του Ράγκου, δίπλα σε σύγχρονες αξιόλογες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Στην Πάλαιρο ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μαθήματα κανό, κατάδυσης, σκι θαλάσσης, Wind surfing ή να ενοικιάσει σκάφος και να περιηγηθεί στις ακτές και τα απέναντι νησιά.