Μετά από 3.000 χρόνια, οι Έλληνες ανακαλύπτουν και πάλι την σημασία και την αξία της ιαματικής ιατρικής, όχι μόνο σε επίπεδο ευεξίας και αποκατάστασης, αλλά παράλληλα αποκαλύπτονται και τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη του τουρισμού.

Η ιδέα της χρήσης των θερμών ή κρύων πηγών, με την ελπίδα της θεραπείας ορισμένων ασθενειών, χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ η ιστορία των ιαματικών πηγών έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 750 ιαματικές πηγές, με τις 84 να είναι επίσημα αναγνωρισμένες από το κράτος ως ιαματικές. Μάλιστα, ανάμεσα στις 90 Ιαματικές Πηγές της Ελλάδας, που έχει καταγράψει η Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής 16 βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα 9 στην Αιτωλοακαρνανία, 5 στην Ηλεία και 2 στην Αχαία.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

 • Ιαµατική πηγή Αγίου Βάρβαρου Τρύφου Η ιαµατική πηγή Αγίου Βάρβαρου – Τρύφου βρίσκεται κοντά στον Αµβρακικό κόλπο, σε μικρή απόσταση από την κύρια οδό που συνδέει την Αµφιλοχία µε την Βόνιτσα.
 • Ιαµατική πηγή Κρεµαστών – Αλευράδας Βάλτου Η ιαµατική πηγή Κρεµαστών, γνωστή και ως «Μπαλκιώνα», κοντά στην τεχνητή λίµνη Κρεµαστών στην κοίτη του Αχελώου ποταµού, απέχει 65 χλμ από το Αγρίνιο και η ανάβλυση της πηγής βρισκόταν στη σηµερινή θέση του φράγµατος Κρεµαστών, µετά την κατασκευή του όµως αναβλύζει στο σηµείο που βρίσκεται σήµερα, µέσα από γεωτεχνική στοά.
 • Ιαµατική πηγή Μουρστιάνου – Σώκου Η ιαµατική πηγή βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ περίπου από το Αγρίνιο, δίπλα στη λίµνη Λυσιµαχεία. Τα λουτρά ανήκουν στην οικογένεια Σώκου.
 • Ιαµατική πηγή Χέλοβας – Ζωγόπουλου Η ιαµατική πηγή βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ περίπου από το Αγρίνιο, δίπλα στη λίµνη Λυσιµαχεία. Τα λουτρά Χέλοβας (πήραν το όνοµα τους από τα εξαίρετα χέλια) εκμετάλλευσης της οικογένειας Ζωγόπουλου.
 • Ιαµατική πηγή Μυρτιάς – Κόκκινο Στεφάνι Η ιαµατική πηγή Μυρτιάς βρίσκεται στη βορειοανατολική παραλία της λίµνης Τριχωνίδας και είναι γνωστή µε το όνοµα «Κόκκινο Στεφάνι». Ο βράχος που δεσπόζει στο παραλίµνιο τοπίο και βρίσκεται δίπλα στην πηγή έδωσε το όνοµά του, «Κόκκινο Στεφάνι» από το χρώµα του, επειδή κάθε ηλιοβασίλεµα γίνεται κόκκινος στεφανώνοντας τα λουτρά.
 • Ιαµατική πηγή Στάχτης Πόριαρη Η ιαµατική πηγή Στάχτης βρίσκεται στην ορεινή Ναυπακτία και οφείλει το όνοµά της αφ΄ενός στην υφή του χώµατος που φαίνεται σαν στάχτη και αφετέρου στο χωριό Πόρος και το οµώνυµο ρέµα Πόριαρη, παλαιότερα δε ονοµάζονταν και ιαµατική πηγή Καλλιρόης από το όνοµα της γνωστής βασίλισσας. Τα λουτρά απέχουν 37 χλμ από τη Ναύπακτο.
 • Ιαµατική πηγή Χαλκιόπουλου Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων ως ψυχρά, µεταλλικά και αλκαλικά, ενώ ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος και δερµατολογικές παθήσεις.
 • Ιαµατική πηγή Αγραπιδόκαµπου Τα ιαµατικά νερά της πηγής ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος και δερµατολογικές παθήσεις.
 • Ιαµατικός πηλός Μεσολογγίου (Αλυκές) Ο πηλός του Μεσολογγίου περιέχει στοιχεία ανθρακικών αλάτων, χαλαζία, καολίνη και µοντµοριλλονίτη και χαρακτηρίζεται θεραπευτικός πηλός

ΗΛΕΙΑ

 • Ιαµατική πηγή και ιαµατικός πηλός Κυλλήνης Η ιαµατική πηγή των Λουτρών Κυλλήνης, βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού καθώς και του φρουρίου Χλεµούτσι και απέχει 6 χιλιόµετρα από την Κυλλήνη και 85 χιλιόµετρα από την Πάτρα. Ενδείκνυται για νοσήµατα µυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού συστήµατος, καρδιαγγειακού και περιφερειακού αγγειακού συστήµατος δερµατικές και γυναικολογικές παθήσεις, ενώ η πηλοθεραπεία ενδείκνυται για τις ίδιες παθήσεις εκτός του αναπνευστικού συστήµατος.
 • Ιαµατικές πηγές Καϊάφα (Ανιγρίδων Νυµφών και Γερανείου) Η ιαµατική πηγή Ανιγρίδων Νυµφών βρίσκεται στην Ολυµπία της Ηλείας, απέχει 26 χλμ από τον Πύργο και εµφανίζεται µέσα από καρστικά σπήλαια, τα οποία βυθίζονται στην λιµνοθάλασσα του Καϊάφα, ενώ η ιαµατική πηγή του Γερανείου βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων.
 • Ιαµατική πηγή Κουνουπελίου – Υρµίνης Η ιαµατική πηγή Κουνουπελίου (Λουτρά Υρµίνης) απέχει από τη Μανωλάδα 6 χλμ και αναβλύζει µέσα σε µια σπηλιά, σε απόσταση λίγων µέτρων από την ακτή.
 • Ιαµατική πηγή Ξυλοκέρας Η ιαµατική πηγή Ξυλοκέρας βρίσκεται στην Ηλεία, βορειοδυτικά του Πύργου και πήρε το όνομα της από το ομώνυμο χωριό.
 • Ιαµατική πηγή, Βρωµονερίου – Λεχαινών Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε παθήσεις µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος και δερµατοπάθειες.

ΑΧΑΙΑ

 • Ιαµατική πηγή Σελιανίτικα – Κυριακόπουλου Η ιαµατική πηγή Σελιανίτικων βρίσκεται στην ομώνυμη παραλία, 10 χλμ µετά το Αίγιο πηγαίνοντας προς την Πάτρα.
 • Ιαµατική πηγή Αραχωβίτικα Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται για νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος και για δερµατολογικές παθήσεις.