συνέντευξη + φωτο: Μαρίνα Τσαματσούλη [m.tsamatso@gmail.com]

Προέρχεται από μια οικογένεια, η οποία ασχολούνταν με το χώρο του κρέατος από πάντα και πλέον ελέγχει μία ολόκληρη επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος. Αρχικά ήταν ο παππούς του, στη συνέχεια ο πατέρας και ο θείος του και τώρα αυτός με την αδερφή του, η τρίτη γενιά. Έχει κυριολεκτικά μεγαλώσει μέσα σ΄ αυτό το χώρο και ήταν σχεδόν μονόδρομος η απόφασή του ν΄ ασχοληθεί μ΄ αυτό το επάγγελμα, καθώς προσφέρει πολλές προοπτικές. Από μικρός πέρασε απ’ όλα τα στάδια εκπαίδευσης και εκτός από τη δουλειά, έμαθε να εκτιμά το μόχθο του κρεοπώλη και να σέβεται τις απαιτήσεις των πελατών για ποιοτικό κρέας. Η επαγγελματική του όμως ενασχόληση, πέρα από την επιχείρηση “ΔΟΥΡΟΣ, Εμπορία-Επεξεργασία και Τυποποίηση Κρέατος”, συνεχίζει και στην λιανική με το σύγχρονο κρεωπολείο της γειτονιάς στο κέντρο της Ναυπάκτου, που άρχισε επίσημα το 2012. Τότε ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης, προσφέροντας πολλαπλάσιες επιλογές στον καταναλωτή για το καθημερινό του τραπέζι.”Νιώθω υπερήφανος που συνεχίζω την οικογενειακή μας παράδοση και διπλή ικανοποίηση όταν βλέπω ευχαριστημένους πελάτες”, μου είπε. 

  • >ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Είμαι από 10 χρονών στην οικογενειακή επιχείρηση. Με έμαθε ο πατέρας να εκτιμώ τον κόπο, τη δουλειά και να μην τη φοβάμαι. Θέλω να πω πως στα 17μου χρόνια όταν έπρεπε να επιλέξω ποιο δρόμο θα ήθελα να ακουλουθήσω, χωρίς μεγάλη σκέψη κι έχοντας μεγάλη αγάπη στο αντικείμενο, αποφάσισα να ακολουθήσω αυτόν, που μου είχε δοθεί έτσι απλόχερα από μικρός. Κι έτσι, επέλεξα να ακολουθήσω την δουλειά της οικογενειακής μας επιχείρησης.
  • >ΤΙ ΜΕ ΔΙΔΑΞΕ Η ΔΟΥΛΕΙΑ Είμαι στο ίδιο τιμόνι, στην ίδια θέση στην εταιρία από την ημέρα που επέστρεψα από τις σπουδές μου. Αυτό σημαίνει μεγάλη ευθύνη, γιατί το κομμάτι παραγωγής και οργάνωσης των παραγγελιών των πελατών απαιτεί καθαρό μυαλό και πολλές ώρες δουλειάς. Η μέχρι τώρα εμπειρία μου, με δίδαξε απλά να εκτιμώ αυτά που έχω καταφέρει και να προσπαθώ για το καλύτερο. Να μην είμαι αχάριστος. Τα πάντα στη ζωή θα μπορούσαν να ήταν και χειρότερα, θα μπορούσαν να ήταν και καλύτερα.
  • >Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Ευτυχώς περάσαμε αλώβητοι από την κρίση και με βεβαιότητα μπορώ να πω πώς είμαστε μια υγιής επιχείρηση που απασχολεί έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Δεν μας επηρέασε σε δραματικό βαθμό, όπως μπορεί να συνέβη σε άλλους, κι αυτό γιατί υπήρχε σωστός προγραμματισμός και σχεδιασμός. Οπότε όταν ήρθε η “στραβή” εμείς ήμασταν ήδη προετοιμασμένοι να την αντιμετωπίσουμε. Δεν υπήρχαν δάνεια και παρόμοιες υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να ανταποκρίθουμε στην κρίση χωρίς σημαντικές απώλειες και πιστεύω ότι τα δύσκολα χρόνια ήταν τα πρώτα δυο. Στην συνέχεια, όλοι ξαναβρήκαμε τους ρυθμούς μας. Γι’ αυτό όταν κάποιος ακόμη χρησιμοποιεί τη λέξη “κρίση”, σκέφτομαι, πως καλύπτεται πίσω από κάτι άλλο.
  • >ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Δεν αλλάζω τον παραγωγό μας. Δεν τον αλλάζω με τίποτα. Είναι πλέον μια τακτική μας που θα ήθελα να την διατηρήσω. Θέλω να πω πως από την εποχή που ο πατέρας μου με ένα μικρό ψυγείο έκανε διανομή πόρτα πόρτα -κοτόπουλα τότε- στα κρεοπωλεία της Ναυπάκτου μέχρι σήμερα που διατηρούμε τη δική μας μονάδα, 40 ολόκληρα χρόνια, συνεργαζόμαστε με τους ίδιους συνεργάτες. Ενας από αυτούς και ιδιαίτερα πολύτιμος είναι ο αγρινιώτης Στεργίου που μετά από τόση τριβή και επαφή στην δουλειά έχουμε πλέον δημιουργήσει μία μοναδική για την περιοχή μονάδα εκτροφής χοίρων. Μια μονάδα που την φτιάξαμε όπως ακριβώς θέλαμε. Με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές.
  • >Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Δεν είμαι ο γόνος που ήρθε από το Λονδίνο με τις σπουδαίες σπουδές και τον περίμεναν “μετά βαΐων και κλάδων” για μια έτοιμη, στρωμένη με ροδοπέταλα θέση στη διοίκηση της επιχείρησης. Το αντίθετο. Είμαι εδώ από την αρχή και σε κάθε βήμα της επιχείρησης και έμαθα να σέβομαι τους ανθρώπους που εργάζομαστε καθημερινά μαζί κι αγαπώ πραγματικά τα αποτελέσματα που φέρνει μια δεμένη ομάδα. Είμαι εδώ από την στιγμή που προσλάβαμε τον πρώτο μας υπάλληλο, κι όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται, αισθάνομαι με όλους σαν οικογένεια. 

“Οταν αγαπάς αυτό που κάνεις τότε η επιτυχία είναι δεδομένη και η πορεία ανοδική”

  • >”ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΡΟΥΜΕΛΗ” Το κρεοπωλείο είναι το “παιδί” της οικογένειας. Για να το πω καλύτερα, το δικό μου παιδί. Ήταν ένα κρυφό όνειρο του πατέρα μου, αλλά η υλοποίησή του είναι δική μου και είμαι τόσο περήφανος για αυτή την απόφαση, όσο και χαρούμενος. Εξάλλου παράλληλα με τις σπουδές μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ξέκλεβα συνέχεια χρόνο για το αγαπημένο μου χόμπυ, την μαγειρική. Έτσι επέλεξα να συνδυάσω την αγάπη για την μαγειρική με τις σπουδές μου. Και τα κατάφερα. Μάλιστα κατάφερα να γίνω και μέλος στη Λέσχη Ελλήνων Κρεατοτεχνών. Και, κάπως έτσι γεννήθηκε το “Γεύσεις από Ρούμελη”, ένα κρεοπωλείο της γειτονιάς που δεν χάνει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα αλλά παρουσιάζει κάτι νέο. Γι’αυτό, ανά περιόδους ανανέωνω τις προθήκες με τη δημιουργία γευστικών παρασκευασμέτων βάζοντας φαντασία και σωστή διαχείριση του χοιρινού, ενώ πρόσφατα είμαι περήφανος για τις εκλεκτές ποικιλίες μοσχαριών που μπορεί κανείς να προμηθευτεί από εμάς καθώς είναι στη διάθεση όλων των καταναλωτών. Βέβαια είμαστε και οι μοναδικοί στην περιοχή που διαθέτουμε μοσχάρι “ξήρης ωρίμανσης” [DRY AGED] για μια μοναδική γευστική εμπειρία. Πλέον, υπάρχουν πελάτες που έρχονται σε εμάς την περίοδο των διακοπών τους κι άλλοι που από την στιγμή που μας γνώρισαν δεν σταμάτησαν να μας εμπιστεύονται. Κι αυτό που θέλω να εξηγήσω είναι πως …το να μας επιβραβεύει ο καταναλωτής είναι μια ξεχωριστή καθημερινή ευχαρίστηση, η οποία ξεπερνά το οικονομικό όφελος.
  • >Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥ Εξαρτάται την περίοδο. Υπάρχουν μέρες που μπορεί να δουλεύω και 15 ώρες συνεχόμενα. Αυτό είναι ένα μέρος της καθημερινότητάς μου. Το θέμα είναι πως δουλεύω πάντα με χαρά γιατί είναι κάτι που το αγαπάω. Επιπλέον μου αρέσει που η επιχείρησή μας δραστηριοποιείται στον τόπο που μεγάλωσα. Αγαπάω τη Ναύπακτο, το λιμάνι της, τους ντόπιους, τη θάλασσα. Με ξεκουράζει μια βόλτα με τους φίλους μου. Επομένως δύσκολα θα την εγκατέλειπα.
  • >Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ Θυμάμαι από πάντα να μου λέει:“Κάτι που δεν θα το φας εσύ, δε θα το δώσεις ποτέ να το φάει ο άλλος”. Με αυτή τη συμβουλή μεγάλωσα, με αυτή πορεύομαι.

Το delicatessen “Γεύσεις από Ρούμελη” βρίσκεται στην οδό Πάνου Ρήγα στη Ναύπακτο.