Στις 17 Γενάρη ξεκινά το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Θα παρουσιαστούν ταινίες σε εννιά πόλεις της Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα επί δέκα ημέρες. Ταινίες ξένες και ελληνικές, παρουσία πολλών σκηνοθετών και από τη χώρα και από το εξωτερικό.

Το φετινό Φεστιβάλ έχει στο πρόγραμμά του ειδικό αφιέρωμα στο περιβάλλον, έχει διαγωνισμό ταινιών με θέμα την Ισότητα, έχει έκθεση φωτογραφίας Ρώσου φωτογράφου και σκηνοθέτη για την κλιματική αλλαγή, συνεργασίες με τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και Λάρισας, έχει σεμινάρια, έχει ειδικές προβολές και σεμινάρια για μαθητές και για το υπόλοιπο κοινό της πόλης. Το σημαντικό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας…

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 49 ΞΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΠΟ 28 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ 24 ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΕΝΩ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΑΡΙΘΜΕΙ 22 ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ “ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”.

Και φέτος, θα δοθούν δύο βραβεία κοινού για το καλύτερο ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ, και ένα βραβείο της Επιτροπής Ισότητας του φεστιβάλ σε ταινία που αναδεικνύει το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων.Για δεύτερη χρονιά φέτος, το Φεστιβάλ συνεργάζεται με την Σχολή Καλών Τεχνών όπου τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές θα συμμετέχουν στην Καλαμάτα σε σεμινάριο το οποίο θα επιμεληθεί και θα παρουσιάσει διεθνώς αναγνωρισμένη σκηνοθέτιδα Iara Lee.

Στο μεταξύ μια νέα συνεργασία ξεκινά και με την Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου τεταρτοετείς φοιτητές θα παραβρεθούν στην διάρκεια του φεστιβάλ συμμετέχοντας σε σεμινάριο που θα δοθεί από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout, με στόχο την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με την Καλαμάτα και την Μεσσηνία.

Το Τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα συμμετέχει ενεργά στις εργασίες διοργάνωσης του φεστιβάλ, με πρωτοετείς φοιτητές να αναλαμβάνουν κατά την διάρκεια του τριμήνου μία σειρά συνεντεύξεων με τους ξένους σκηνοθέτες των ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο φεστιβάλ.

Μια νέα συνεργασία εγκαινιάζεται φέτος και με το Τμήμα  Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο, του οποίου οι φοιτητές θα αξιολογήσουν και θα απονείμουν βραβείο στο καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Και, τέλος, όπως κάθε χρόνο, προσκεκλημένοι ξένοι και Ελληνες σκηνοθέτες θα παραβρεθούν για να παρουσιάσουν τα έργα τους και έχουν οργανωθεί μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και σεμιναρίων ανοικτά για το κοινό, όπως η έκθεση φωτογραφίας με θέμα την κλιματική αλλαγή του Vlad Sokhin.

Το εκπαιδευτικό κομμάτι του φεστιβάλ περιλαμβάνει και φέτος επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας με μικρή δυνατότητα μετακίνησης, όπου θα προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ συνοδεία σκηνοθέτη, ενώ θα δοθούν προκαταρκτικά σεμινάρια παραγωγής στους μαθητές.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Κυριακή 19 Ιανουαρίου

17:00 Are you going to school today? Θα πας στο σχολείο σήμερα;

Anupama Srinivasan | 59’ | Ινδία 2019

18.00 Make the economy scream

Άρης Χατζηστεφάνου | 80’ | Ελλάδα 2019

19:30 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

20:00 Riders of destiny – Οι αναβάτες του πεπρωμένου

Michael Niermann | 88′ | Γερμανία 2019

21:30 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου

17:00 Strangers/ Ξένοι

Laura Kansy, Oskar Zoche | 75’ | Γερμανία 2019

18.30 Σόπι – μια ημέρα ακόμη / Sopi–One more day

Χρήστος Πυθαράς | 60’ | Ελλάδα 2017

19.30 Zagros / Ζαγκρός

Ariane Lorrain & Shahab Mihandoust | 58’ | Ιράν, Καναδάς 2018

21.00 Wars don’t end / Πόλεμοι δίχως τέλος

Dheeraj Akolkar | 63′ | Νορβηγία 2018

// διαβάστε στο λινκ που ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών στην: