Αυξάνεται η τουριστική κίνηση και ο εισερχόμενος τουρισμός στην Δυτική Ελλάδα, στα ξενοδοχεία της Αχαΐας και της Ηλείας, μπαίνοντας πλέον ολοένα και πιο δυναμικά στην καρδιά του καλοκαιριού.

 

Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Αράξου έχουν αυξηθεί αισθητά σε σύγκριση με τις αρχές του καλοκαιριού, υπάρχει μία μεγαλύτερη ζήτηση σε κρατήσεις κυρίως από τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης και της Γερμανίας και όλα δείχνουν ότι η τουριστική κίνηση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του ’21.

Το ποσοστό της αύξησης αυτής είναι ένα ερωτηματικό, όμως το δεδομένο είναι ότι η κίνηση θα παραμείνει πτωτική σε σύγκριση με αυτή του ’18 και του ’19. «Αυτό είναι δεδομένο και δεν πρόκειται να αλλάξει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος.

«Όμως είναι γεγονός ότι τα πράγματα σε σύγκριση με τις αρχές του καλοκαιριού πάνε καλύτερα, υπάρχει ένα ενδιαφέρον και ελπίζουμε το ενδιαφέρον αυτό να γίνει ακόμα μεγαλύτερο τον Αύγουστο, αλλά και να κρατήσει φέτος έως και στα τέλη Σεπτεμβρίου».

Ωστόσο, το πόσο θα κρατήσει και που μπορεί να φτάσει αυτή η αύξηση της τουριστικής κίνησης, αν δηλαδή ξεπεράσει το 40% με 50%, σε σύγκριση με αυτή του ’21, αυτό είναι ακόμα νωρίς να απαντηθεί.

Θα φανεί στην πράξη. Ο μέσος όρος πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων του νομού κυμαίνεται και δεν είναι σταθερός, ενώ εξαρτάται από τις σχέσεις που έχει κτίσει το κάθε ξενοδοχείο με την κάθε αγορά τους και τους αντίστοιχους tours operators.

Επίσης η απουσία των Ρώσων, των Ουκρανών και των Λευκορώσων είναι αισθητή όχι μόνο στα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας, αλλά και στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Ηλείας.

Εκεί μάλιστα έχει ακουστεί ότι ορισμένες από αυτές δεν θα ανοίξουν στην πλήρη διάσταση τους, αλλά θα κρατήσουν ένα ποσοστό των κλινών τους κλειστό και αυτό το καλοκαίρι.

Πάντως, φεύγοντας από την Δυτική Αχαΐα και πηγαίνοντας στα ανατολικά του νομού το θετικό είναι ότι η Αιγιάλεια έχει κρατήσει και αυτό το καλοκαίρι τους επισκέπτες από την Γαλλία και υπάρχει μια αυξητική τάση και στην ιταλική αγορά.