Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Γαλαξίδι κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με ένα πρωτότυπο έθιμο που δε συναντάται πουθενά αλλού στην Ελλάδα, τα… «αλευρομουτζουρώματα»!

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φώτης Πλέγας)
Το κονβόι κατοίκων και επισκεπτών γυρνάει στους δρόμους του Γαλαξιδίου σκορπίζοντας χρωματιστές σκόνες και αλεύρι.

Αν θες να συμμετάσχεις στο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας στο Γαλαξίδι πρέπει πρώτα πρώτα να θες να λερωθείς, να χορέψεις και μετά να γελάσεις με την ψυχή σου. Το Αλευρομουντζούρωμα έχει ιστορία άνω των 200 ετών και θεωρείται ότι έλκει την καταγωγή του από τη Σικελία όπου διοργανώνονταν παρόμοιες γιορτές.

Οι Γαλαξιδιώτες θαλασσοπόροι της παραθαλάσσιας πόλης ήρθαν σε επαφή με τέτοιες γιορτές κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους και τις μετέφεραν στον τόπο τους,  ενώ κατ’ άλλους οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στο Βυζάντιο, στους γελωτοποιούς του Ιπποδρόμου που ζωγράφιζαν τα πρόσωπά τους.

 (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Πέτρος Γιαννακούρης)
Το σύνθημα είναι: κανείς να μην μείνει αχρωμάτιστος και καθαρός.

Το εναρκτήριο πρόσταγμα για κάθοδο στον αλευροπόλεμο δίνεται λίγο μετά το μεσημέρι. Το θορυβώδες κονβόι, πάνω σε παλιά αυτοκίνητα ή πεζή, ακόμα και με κουδούνια και με σφυρίχτρες, ξεκινά από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού κοντά στο Δημοτικό Σχολείο, και μέσα από τους κεντρικούς δρόμους του Γαλαξιδιού φτάνει «πολεμώντας» μέχρι το λιμάνι. Το πέρασμά του συνοδεύεται από σύννεφα χρωματιστού αλευριού σε όποιον πέσει στο δρόμο των… πεζικάριων. Κάθε χρόνο τα σπίτια σκεπάζονται με μουσαμάδες για να γλιτώσουν το πλύσιμο την επομένη – αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία, η αλήθεια είναι.

Εσείς μπορείτε να παραμείνετε ασφαλείς παρακολουθώντας τον αλευροπόλεμο από μακριά. Αν όμως, παρ’ όλα αυτά, αποφασίσετε να το τολμήσετε, στα διπλανά μαγαζιά θα βρείτε ολόσωμες στολές και όλα τα προστατευτικά για να συμμετάσχετε στο πολύχρωμο πανηγύρι.