Ρεβανί, το παραδοσιακό γλυκό που τρώνε τις ημέρες του Αη Συμιού.

Αυτό που έχω μάθει από τους φίλους μου στο Μεσολόγγι είναι ότι: “Σε κάθε σπίτι κερνιούνται με ούζο και ρεβανί.” Κι αυτό που έχω διαβάσει είναι πως στο Αιτωλικό “Αυτή τη μέρα, σαν την σημερινή βάζουν στα τραπέζια τους τα ‘’αγκωνάρια‘’, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν το γλυκό ριβανί”.

Αφορμή για να δημοσιεύσουμε την συνταγή στάθηκε η ανάρτηση της φίλης μας Βάσως Σωτηρίου στην ομάδα του fb [Μεσολόγγι, Ιερή Πόλη] με την χαρακτηριστική αναφορά: Άη Συμιός χωρίς ριβανί και πίτες δεν γίνεται! Κρατάμε την παράδοση Ζωντανή!!

Είναι ίσως το πιο γνωστό γλυκό της Αιτωλίας. Μιλάμε φυσικά για την παραδοσιακή ρεβανί (ριβανί) η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πανηγυριών  και των γιορτών τους. Για εσάς που δεν έχετε δοκιμάσει σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Ακολουθήστε βήμα βήμα την συνταγή και να είστε σίγουροι για το γευστικό αποτέλεσμα.

Υλικά για την ρεβανί (νηστίσιμο):
6 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ελαιόλαδο
ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
2 βανίλιες
λίγο ούζο
1 κιλό σιμιγδάλι ψηλό
500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
2 ξύλα κανέλας
1 1/2 κ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά πλην από το σιμιγδάλι. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε όλο το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένα μείγμα που δεν κολλάει στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει μόνο του από την κουτάλα.
– Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και βάζουμε το μείγμα σε ταψί και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
– Κόβουμε το γλυκό σε ρόμβους χαράζοντας το.
– Στη μέση από κάθε κομμάτι βάζουμε ένα αμύγδαλο ή ένα γαρύφαλλο.
– Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 55 λεπτά.
– Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.
Καλή επιτυχία!