Την Τετάρτη 25 Μαρτίου στις 9 το βράδυ η εκπομπή «Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» με τον δημοσιογράφο Χρήστο Βασιλόπουλο παρουσιάζει από το COSMOTE HISTORY το πρώτο μέρος του  αφιερώματος στο Μεσολόγγι με την πολιορκία του από τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιουταχή τον Οκτώβριο του 1822.

Ιστορικοί και ερευνητές αποκαλύπτουν πως απέτυχε η πολιορκία και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ένας Ηπειρώτης. Ο Γιάννης Γούναρης  που βρισκόταν στο Οθωμανικό στρατόπεδο και  κατάφερε να δραπετεύσει ενημερώνοντας  έγκαιρα τους Μεσολογγίτες για το σχέδιο του Βρυώνη να επιτεθεί αιφνιδιαστικά ανήμερα των Χριστουγέννων.

Κάτοικοι  του Μεσολογγίου περιγράφουν  την ηθική και οικονομική ενίσχυση του μεγάλου Βρετανού ποιητή Λόρδου Βύρωνα προς την πόλη κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Του ρομαντικού ποιητή που μετατράπηκε  σε πολεμιστή   και  αφύπνισε   το φιλελληνικό πνεύμα στην Ευρώπη.

Μέσα από αρχεία και σπάνιο υλικό της εποχής, η «Μηχανή του Χρόνου», περιγράφει τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1824, από τον Μεχμέτ Ρεσίτ Πασά, γνωστό ως Κιουταχή και αρχιστράτηγο της Ρούμελης. Ιστορικοί περιγράφουν το πρωτοποριακό σχέδιο οχύρωσης του Μεσολογγίου από τον Χιώτη οχυρωματοποιό Μιχαήλ Κοκκίνη, ο οποίος με τη βοήθεια των κατοίκων  επέκτεινε το τείχος και εκβάθυνε την τάφρο που υπήρχε απ’ έξω. 

Η εκπομπή παρουσιάζει την άμυνα του Μεσολογγίου και τα κρίσιμα πρόσωπα τα οποία με  επικεφαλής τον Αθανάσιο Ραζηκότσικα, τον Κίτσο Τζαβέλα και άλλους γενναίους οπλαρχηγούς κράτησαν την πόλη όρθια.

Ερευνητές  της τοπικής ιστορίας αποκαλύπτουν τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες εναντίον του οθωμανικού στρατεύματος. Η «Μηχανή του Χρόνου» περιγράφει τη δράση των γενναίων λαγουμιτζήδων που γέμιζαν μπαρούτι τους υπονόμους και ανατίναζαν τους αντιπάλους.

Η εκπομπή αναδεικνύει τον ρόλο της ιστορικής εφημερίδας της πολιορκίας «Ελληνικά Χρονικά», του  πρωτοποριακού αυτού   εντύπου  που εκδόθηκε στο Μεσολόγγι από τον φιλέλληνα Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ. Η «Μηχανή του Χρόνου»  τέλος καταγράφει την επιτυχία των Ελλήνων απέναντι στον υπεράριθμο στρατό του Κιουταχή, ο οποίος έπειτα από 8 μήνες αποτυχίας  αναγκάστηκε να αποσύρει  το στράτευμά του.

Στην εκπομπή μιλούν:

Χριστίνα Κουλούρη – Καθηγήτρια Ιστορίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο

Θάνος Βερέμης – Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Νίκος Κορδόσης –   Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Λόγου & Τέχνης «Διέξοδος»

Αντώνης Διακάκης – Δρ. Ιστορίας

Γιώργος Αποστολάκος – Ιστορικός Ερευνητής – Διπλωματούχος Ξεναγός

Μάκης Κουτσαγγέλης – Ιστορικός Ερευνητής

Γεράσιμος Ρεπάσος – Ιστορικός Ερευνητής

Αννίτα Πρασσά – Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων Κράτους Μαγνησίας

Δημήτρης Σταθακόπουλος – Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου – Οθωμανολόγος

Ροδάνθη – Ρόζα Φλώρου – Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Ανάργυρος Φαγκρίδας – Ιστορικός Ερευνητής – Συγγραφέας

Γιάννης Γρυντάκης – Δρ. Ιστορίας

Έλενα Σπίνουλα – Ζαβιτζανάκη – Φιλόλογος – Μέλος του Δ.Σ. της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Στις αναπαραστάσεις συμμετείχαν:

Ο Όμιλος Διαφύλαξης & Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού, «Οι Ταξιάρχες»

Ο Σύλλογος Μεσολογγιτών «Αθανάσιος Ραζηκότσικας»