Η μεγάλη ποικιλομορφία των τοπίων σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές αγροκτηνοτροφικές πρακτικές, την αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια έχουν διαμορφώσει την γαστρονομική κληρονομιά της Αιτωλοκαρνανίας δίνοντας προϊόντα ιδιαίτερης ταυτότητας, όπου δημιουργούν ευφάνταστα πιάτα. Ενα από αυτά είναι το αυγοτάραχο Μεσολογγίου.

Όπως αυτά αποτυπώνονται στην περιοχή, διαμορφώνουν μια πολιτιστική κληρονομιά ιδιαίτερης αξίας, η οποία καθρεπτίζεται και στην γαστρονομία της, που είναι μείξη της ορεινής Ρουμελιώτικης κουζίνας με τα υπέροχα πλούσια αρωματικά κρεατικά και την μεγάλη ποικιλία ψαριών που προσφέρει απλόχερα ο Αμβρακικός κόλπος και η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Αποτελεί ένα φυσικό παράδεισο, μία πηγή πλούτου για τους κατοίκους της περιοχής.


Στα άβαθα και γαλήνια νερά της, η Λιμνοθάλασσα, κρύβει πολύτιμους θησαυρούς.


Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου Π.Ο.Π., προϊόν αναγνωρισμένο διεθνώς, συγκαταλέγεται στα κορυφαία προϊόντα του πλανήτη και εμπνέει κορυφαίους σεφ. Κρυμμένο στα αυγά του θηλυκού ψαριού κέφαλου (μπάφας για τους ψαράδες της περιοχής), πρόκειται για ξεχωριστή νοστιμιά με κεχριμπαρένιο χρώμα, πλούσια γεύση και πολύ παρατεταμένη επίγευση, που αργεί να σβήσει. Σερβίρεται σε λεπτές φέτες καθαρισμένες από το κερί με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι πάνω σε φέτες φρυγανισμένου ψωμιού. Συνδυάζεται υπέροχα, τόσο σε διάφορες συνταγές, τις οποίες εμπλουτίζει, όσο και ως συνοδευτικό για βότκα, καλό ουίσκι, σαμπάνια, λευκό κρασί ή τσίπουρο.

Μία από αυτές τις συνταγές είναι ένα παραδοσιακό πιάτο όπου το αυγοτάραχο συνοδεύει φίνα το πολύ απλό σε γεύση ντοματόρυζο που όλοι γνωρίζουμε.

Υλικά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 6κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 150γρ. ρύζι Καρολίνα, 600 γρ. Ζεστό νερό, 250 γρ. ωτομάτα τριμμένη, αλάτι, Αβγοτάραχο [μισό μπαστούνι], μαιντανό ψιλοκομμένο [μισό ματσάκι], χυμό λεμονιού.

Εκτέλεση
•Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διαφανές.

•Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε, ρίχνουμε την ντομάτα, το αλάτι, το νερό συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

•Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το ντοματόρυζο να βράσει για 15 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ανακατεύουμε απαλά.

•Όταν είναι έτοιμο το φαγητό και έχει χυλώσει, σερβίρουμε και κόβουμε από πάνω το αυγοτάραχο σε λεπτές φέτες.

•Πασπαλίζουμε με μαιντανό, χυμό λεμονιού και ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο.