Η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα είναι ανάλογη της 8ης Μαρτίου που είναι η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας  και γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου του 1999 στα νησιά Τρίνιδαδ και Τομπάγκο της Καραϊβικής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανδρών τιμά τα θετικά ανδρικά πρότυπα. Θεσπίστηκε με στόχο να υπενθυμίσει την συνεισφορά του άνδρα στον ανθρώπινο πολιτισμό και ειδικότερα στην οικογένεια, τον γάμο και την φροντίδα των παιδιών.    

Η παγκόσμια ημέρα του Άνδρα τιμά όλους όσοι έχουν συμβάλλει σε θετικές αλλαγές.  Εμείς φτιάξαμε μια λίστα με κάποιους από τους άνδρες  που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα το 2020 θέλοντας με τον δικό μας τρόπο να τους ευχηθούμε και να τους δώσουμε τον τίτλο του “Άνδρα της Χρονιάς” στον καθέναν για την προσφορά του στα Ελληνική πραγματικότητα!   

1. Εμανουέλ Μακρόν                            

  Μπορεί να μην είναι Έλληνας αλλά αξίζει δικαιωματικά τον τίτλο του Άνδρα της Χρονιάς για την προσφορά του στην Ευρώπη και την στήριξη του στην Ελλάδα. 

2. Νίκος Χαρδαλιάς                                      

  Ο πολυσυζητημένος Υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Η προσφορά του και το έργο του κατά την διάρκεια της πανδημίας τον έχουν ανακηρύξει ήδη άνδρα της χρονιάς για την Ελλάδα σε πολλά ξένα site. Με την διαχείριση του στο θέμα της πανδημίας κατάφερε να κερδίσει σε λίγο διάστημα μεγάλη αναγνωσιμότητα, να σημειώσουμε πως κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί με άλλον πολιτικό στο παρελθόν. Δεν είναι λίγες άλλωστε και οι γυναίκες που τον έχουν ανακηρύξει sex symbol.                

3. Δημήτρης Ψάλτης

O  Αστροφυσικός  που το 2019 μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις. Την φωτογράφηση της «σκιάς» μιας Μαύρης Τρύπας στον πυρήνα του γιγάντιου ελλειπτικού γαλαξία Μ87, που επί της ουσίας, επιβεβαιώνει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν και είναι το φαβορί για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2020.  

4. Νεκτάριος Φαρμάκης                                     

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος είναι  ο νεότερος Περιφερειάρχης αυτή την στιγμή αφού είναι μόλις 40 ετών. Είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και το νεαρό της ηλικίας του  σε συνδυασμό με την όρεξη του για δουλειά τον έχει αναδείξει ήδη τον πιο δημοφιλή αυτοδιοικητικό.          

5. Βασίλης Τσεκούρας

Ο Δημοσιογράφος, οικονομικός συντάκτης ,του τηλεοπτικού σταθμού open που πριν λίγους μήνες κατάφερε να βγει νικητής στην μεγαλύτερη μάχη της ζωής του, την μάχη για την ίδια του την ζωή. Τώρα τον παρακολουθούμε και πάλι  στην συχνότητα του open. H μαχητικότητα του σε συνδυασμό με την εμφάνιση και τον επαγγελματισμό του τον κατατάσσει και εκείνον στους άνδρες της χρονιάς για το 2020. 

6.Πραξιτέλης Κονδύλης

ο ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου A31  που συμμετειχε στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κύρους Τα Α+ awards της ιστοσελίδας Architizer ο μεγαλύτερος στον κόσμο όπως ισχυρίζονται οι διοργανωτές του, στον οποίον συμμετέχουν σε διάφορες κατηγορίες έργου χιλιάδες αρχιτέκτονες και αρχιτεκτονικές ομάδες και designers, interior και industrial, από πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. «Τα βραβευμένα έργα καθώς και αυτά των finalist παρουσιάζονται σε ένα κοινό άνω των 400 εκατομμυρίων ατόμων παγκοσμίως». Έχοντας λοιπόν να ανταγωνιστεί χιλιάδες αρχιτέκτονες με προτάσεις από μεγάλα γραφεία του εξωτερικού, το έργο ‘NONAGRIAM TWINS by A31’ με τις θερινές κατοικίες στην Άνδρο, απέσπασε τις περισσότερες ψήφους και την πρωτιά!

7.Γιάννης Ανετοκούνμπο

Ένας αθλητής που μας κάνει κάθε μέρα περήφανους, ένα παιδί που κάτω από αντίξοες συνθήκες κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά…Άνδρας της χρονιάς λοιπόν για πολλούς και εμφανής λόγους. Να αναφέρουμε ότι ήδη έλαβε το Βραβείο Αθλητισμού για το 2020 στα βραβεία Αργώ.

8.Γιώργος Βέλμαχος

Καθηγητής Χειρουργικής, ΗΠΑ ο οποίος έλαβε το βραβείο Ανθρωπιστικής Προσφοράς ΑΡΓΩ 2020.

°ðÞ ôèî ªùîåäòÝáóè ôïù Ëðïùòçéëïà ªùíâïùìÝïù óôèî°Ýõïùóá Ëðïùòçéëïà ªùíâïùìÝïù, óôè µïùìÜ, ºùòéáëÜ 13 »áòôÝïù 2011. °¦¶ »¦¶/www.papandreou.gr/µ°ª¹¤¸ª ¼¹¤¸ª

9.Λίνος Σισιλιάνος

 Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ΓΑΛΛΙΑ, ο οποίος έλαβε το βραβείο Προσφοράς στα Κοινά ΑΡΓΩ 2020.

(Τα βραβεία ΑΡΓΩ αφορούν του Έλληνες του Εξωτερικού και φέτος δόθηκαν σε 8 διακεκριμένους Έλληνες.)

Πολλοί είναι οι άνδρες που συντέλεσαν στην Ελληνική πραγματικότητα το 2020 μέσω του χώρου στον οποίο δραστηριοποιούνται και πολλοί διεκδικούν επάξια το τίτλο του Άνδρα της Χρονιάς.

Εμείς απλά αναφέρουμε όσους μας ήρθαν στο μυαλό την δεδομένη στιγμή.                                    

Είναι και κάποιοι άλλοι άνδρες όμως που μπορεί να μην είναι διάσημοι αλλά συντελούν στην καθημερινότητα κάθε γυναίκας…                                                                                                          

Είναι ο στοργικός σύζυγος, ο τρυφερός μπαμπάς και γενικότερα ο κάθε άνδρας που κάνει μια γυναίκα να αισθάνεται μοναδική!!!                                                                                             

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλους!!!        

 Δήμητρα Σκρεπετού