Εμπειρία ζωής την οποία αξίζει κανείς να βιώσει αποτελεί το αλεξίπτωτο πλαγιάς ή parapente, ένα άθλημα το οποίο έχει όλες τις προδιαγραφές να αποτελέσει τουριστικό «άξονα» για την Καλαμάτα.

Πρόκειται για μια απλή μορφή ελεύθερης πτήσης που μπορεί να προσφέρει μοναδικές στιγμές, καθώς η αίσθηση του να βρίσκεσαι ψηλά στον ουρανό, πάνω από τη θάλασσα, και όχι κλεισμένος ανάμεσα από τους «τοίχους» του αεροπλάνου, απολαμβάνοντας παράλληλα την πόλη από αέρος, είναι μοναδική. Ουσιαστικά, είναι η πτήση με τη χρήση ενός ειδικού αλεξίπτωτου.                              Το άθλημα εφευρέθηκε από τους Γάλλους αλπινιστές τη δεκαετία του 1970 και ήταν ένας διασκεδαστικός τρόπος να κατεβαίνουν τα βουνά. Από εκεί και έπειτα το σπορ εξελίχθηκε, με τις πρώτες σχολές να κάνουν την εμφάνισή τους στη Γαλλία και αργότερα σε όλο τον κόσμο. Το parapente απευθύνεται σε όλους. Μπορεί οι περισσότεροι να μην έχουν το χρόνο να παρακολουθήσουν μαθήματα, προκειμένου να «πετάξουν» μόνοι τους, γι’ αυτό η διθέσια πτήση με έναν εκπαιδευτή είναι μια καλή επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία, καθώς γίνεται μόνο μία σύντομη ενημέρωση στο χώρο απογείωσης. Η κορυφή του βουνού Καλάθι, το οποίο υψώνεται επιβλητικά δίπλα στην πόλη της Καλαμάτας, αποτελεί σε υψόμετρο 940 μέτρων αφετηρία για πραγματοποίηση πτήσεων με αλεξίπτωτο, καθώς οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες το ευνοούν, ενώ και η θέα από το σημείο είναι εκπληκτική.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ                                           Για δύο Σαββατοκύριακα (το περασμένο και το ερχόμενο) η Αερολέσχη Καλαμάτας διοργανώνει εκπαιδευτικές πτήσεις σε συνεργασία με σχολές αλεξίπτωτου πλαγιάς της Αθήνας, με σκοπό οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα μυστικά του αθλήματος.

“Είναι ένα πολύ ωραίο άθλημα για την πόλη μας της Καλαμάτας ευνοούμενο απ’ το βουνό που είναι πολύ κοντά σε αυτή. Ενα απ’ τα σημαντικά του χαρακτηριστικά είναι πως βγαίνεις σε πολύ μεγάλο ύψος πάνω απ’ τη θάλασσα, δίνοντας το δικαίωμα να δοκιμάσεις πράγματα με ασφάλεια. Παράλληλα, το επίσης σημαντικό είναι ότι μπορείς να έχεις την παρέα σου να περιμένει κάτω, απολαμβάνοντας τον καφέ της, καθώς στα περισσότερα μέρη οι απογειώσεις είναι απομονωμένες απ’ τα αστικά κέντρα”.

όπως μαι ειπαν οι υπευθυνοι οι σχολές επιλέγουν τον Οκτώβριο για να κάνουν τις εκπαιδευτικές τους πτήσεις επειδή η παραλία είναι άδεια, μιας και οι πιλότοι δεν είναι εξοικειωμένοι σε βαθμό που να μπορούν να προσγειωθούν σε μικρό χώρο, οπότε η επιλογή να προσγειωθεί κανείς όπου θέλει προσδίδει ουσιαστικά ασφάλεια. Επιπλέον πολύ καλός μήνας είναι και ο Απρίλιος λόγω των καλών καιρικών συνθηκών.                                           500 ΜΕΤΡΑ «ΚΟΛΛΑΝΕ» ΤΟ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του τουρισμού,  οι υπεύθυνοι εξήγησαν πως υπάρχει ένα θέμα με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, καθώς η τοποθεσία όπου πραγματοποιούνται οι πτήσεις βρίσκεται για 500 μέτρα εντός του κύκλου του και της δικαιοδοσίας του. “Τα αεροπλάνα δεν πετάνε κοντά στο βουνό, ωστόσο με τις «ανέχειες» του αεροδρομίου μπορούμε και κάνουμε πτήσεις κάποιες φορές. Η διαδικασία γίνεται κατόπιν συνεννόησης, αλλά δεν παύει η άδεια να δίνεται χαριστικά. Αν όμως έβγαινε μια μόνιμη αεροπορική οδηγία (notam) η οποία θα έκανε το σημείο αεραθλητικό κέντρο -όπως στις Πλαταιές- αυτόματα θα ξεκλείδωνε η περιοχή, ώστε να έρθουν σχολές απ’ όλο τον κόσμο στην Καλαμάτα.     

Πηγές:eleutheria online.gr