Η Λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού-Μεσολογγίου είναι ο τόπος διαβίωσης πολλών ειδών χελιού, τα οποία θεωρούνται από τα νοστιμότερα της Ευρώπης και αποτελούν εκλεκτό και εξαιρετικά δημοφιλές έδεσμα.

φωτό εξωφύλλου: Eudemonia.gr-©-Nikos-G.-Mastropavlos

Τα γνωστότερα είδη χελιών στο Μεσολόγγι είναι το Σουβλομυτάρι, η Καβάτσα, το Βιτσέλουρο, το Καθαρόχελο και ο Δρόγγος.

Τα χέλια μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους. Ενδεικτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε χέλι στο φούρνο με άνηθο και κρεμμυδάκια, λεμονάτο χέλι στην κατσαρόλα, μπουρδέτο και γιουβέτσι με χέλι, χέλι πρινσιπάτο, χέλι πετάλι. Τρώγονται τηγανητά, βραστά ή ψητά, ακόμη και στη σούβλα. Και για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, δοκιμάστε χέλι καπνιστό και εξασφαλίστε την απόλυτη γευστική εμπειρία.

Μια καταπληκτική και πάρα πολύ νόστιμη συνταγή είναι χέλι ψητό στη σχάρα στα κάρβουνα με μια πολύ γευστική σάλτσα με σκόρδο, βούτυρο, δάφνη και μαϊντανό. Η συνταγή είναι παραδοσιακή και νηστίσιμη και συνηθίζεται σαν ορεκτικό πιάτο ή συνοδευτικό για κρασί ή ούζο.

Χέλι ψητό στα κάρβουνα.

Υλικά: 1 χέλι, φέτες λαρδιού, 2-3 κρεμμύδι, 1 φλιτζάνι λάδι, μαϊντανός, σκόρδο, 2 λεμόνια, 3-4 φύλλα δάφνη, αλάτι, πιπέρι, λίγο ψωμί (ψίχα). Για τη σάλτσα: μια κουταλιά σούπας βούτυρο, λίγο σέλινο, λίγος μαϊντανός, 1 κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 φύλλα δάφνη, λεμόνι, 3 κουταλιές γεμάτες αλεύρι, 1 ποτήρι γάλα, 5-6 σπυριά πιπέρι, αλάτι.


Προετοιμασία: Κόβουμε το χέλι σε κομμάτια μικρά, τα πλένουμε, τους βγάζουμε το δέρμα και τα βάζουμε σε λεκάνη.Τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, λάδι και τ’ αφήνουμε δυο ώρες να σταθούν. Παίρνουμε ένα κομμάτι χέλι και λίγη δάφνη και τα τυλίγουμε σε μία φέτα λαρδί. Τα ετοιμάζουμε όλα, τα περνάμε στη σούβλα, τα ραντίζουμε με το λάδι, το μαϊντανό, σκόρδο κ.α. που έμεινε στη λεκάνη και τα ψήνουμε. Μόλις κοντεύουν να ψηθούν, ρίχνουμε επάνω λίγο τριμμένο ψωμί, τ’ αφήνουμε λίγο να ροδοκοκκινίσει και τα βάζουμε σε πιατέλα χωρίς να τα χωρίσουμε.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Βάζουμε το βούτυρο και λίγο λάδι στην κατσαρόλα να κάψει, καβουρδίζουμε τα δάφορα χόρτα χοντροκομμένα, χωρίς να πάρουν χρώμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το ζεστό γάλα, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς για να μη σβωλιάσει, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τα βράζουμε όλα σε σιγανή φωτιά 1/4 της ώρας. Μετά όλα αυτά μαζί τα περνάμε από σίτα και με αυτή τη σάλτσα περιχύνουμε το χέλι ψητό στη σχάρα στα κάρβουνα και σερβίρουμε.