Μικρό σε έκταση αλλά το μεγαλύτερο του Κορινθιακού
Ούτε 5 λεπτά δεν κρατάει το ναυτικό ταξίδι από τη στεριά της Στερεάς σ’ αυτήν τη μικρογραφία νησιού με το υπέροχο όνομα «Τριζόνια», που είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού Κόλπου.
Φτάνεις εδώ από την απέναντι ακτή της Φωκίδας, απ’ τη Γλυφάδα, τα Χάνια και τη Σπηλιά του Δήμου Τολοφώνος. Εδώ τα ξεχνάς όλα: αυτοκίνητα, θόρυβο, άγχος, κούραση, και εξοικειώνεσαι με τις αμυγδαλιές, τις φραγκοσυκιές, τους ευκάλυπτους, τα πουρνάρια, τις λυγαριές, τα ελαιόδεντρα, το πεύκο και τα κεδροκυπάρισσα! Τα αυτοκίνητα εξάλλου απαγορεύονται διά νόμου στο αγαπημένο νησί των ντόπιων που δεν ξεπερνά τους 160 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και τους 300 το καλοκαίρι με τους παραθεριστές.
Οι τρεις εκδοχές για το όνομα
Το νησί αποτελεί μέρος ενός συμπλέγματος που περιλαμβάνει άλλα τρία μικρότερα ακατοίκητα νησάκια, τον Άγιο Ιωάννη, το Πλανέμι και το Πρασούδι και μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν ότι από αυτό το σύμπλεγμα που αποτελεί παραφθορά του “τρινόησια” προέρχεται η ονομασία του. Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν ότι το νησί πήρε το όνομά του από το ομώνυμο έντομο και σύμφωνα με μια τρίτη εκδοχή η ονομασία σχετίζεται με την ύπαρξη τριών θαλάσσιων ζωνών, απ’ όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί το νησί, δηλαδή από Ιόνιο (δυτικά), από Πειραιά (ανατολικά) και από Πελοπόννησο (νότια).
Μικρό και αυτάρκες
Είναι πραγματικό μικρό και λειτουργεί με τους δικούς του ρυθμούς που κανείς δεν μπορεί να τους αλλάξει. Το λέει, εξάλλου και η πινακίδα που σε καλωσορίζει μόλις πατήσεις το πόδι σου στο λιμανάκι του. Τα Τριζόνια είναι ένα θαύμα της φύσης, με έκταση μόλις 2,4 τετραγωνικά χλμ., το γυρνάς με τα πόδια έτσι για πλάκα, μόλις 25 χλμ. από Ναύπακτο. Και είναι και πολύχρωμο, καθώς όλες οι κατοικίες του έχουν χρωματιστές προσόψεις και παραθυρόφυλλα. Εξάλλου μην ξεχνιόμαστε, μιλάμε για ένα νησί. Ένα ήσυχο νησί, με μοναδικό ήχο, πέρα από τις φωνές των μικρών παιδιών που κολυμπούν, τα γέλια όσων γευματίζουν το μεσημέρι, τα τζιτζίκια, τον ήχο από τα ιστιοπλοικά που καταφθάνουν όλους τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εδώ, όλοι κινούνται στους ίδους ρυθμούς και υπακούουν στους νόμους του νησιού που έχει καταφέρει να είναι αυτόνομο κατά μία έννοια. Διαθέτει ένα μικρό λιμάνι, μια εκκλησία, μια μαρίνα, καφετέριες, μπαρ, φυσικά ψαροταβέρνες για φρέσκα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες και τρεις παραλίες που μπορείς αν θες να τις επισκεφτείς την ίδια μέρα και τις τρεις, χωρίς να βαρυγκομήσεις.
Τα καΐκια μεταφέρουν το ένα πίσω από το άλλο, σε μόλις 5 λεπτά τους παραθεριστές και τους τουρίστες των μονοήμερων αποδράσεων.
Οι τρεις παραλίες
Το νησί διαθέτει τρεις παραλίες. Η μεγαλύτερη, με την κοκκινωπή αμμουδιά της, βρίσκεται στην θέση “Πούντα” 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι, ενώ δύο ακόμα μικρές παραλίες τα “Άσπρα Χαλίκια” και οι “Καψάλες”, βρίσκονται στην νότια και δυτική πλευρά αντίστοιχα του νησιού, με θέα την Πελοπόννησο.
Ανατολικά απ’ τα Τριζόνια υπάρχουν οι βραχονησίδες Αγ. Ιωάννης και Πρασούδι για απομονωμένες βουτιές.
Η μαρίνα του νησιού
Επίσης περπατώντας λίγο πιο πέρα από το σημείο που σε αφήνει η βάρκα συναντάς ενα πανέμορφο φυσικό λιμάνι, αγκυροβόλι για σκάφη και ιστιοπλοϊκά. Αυτό το εξαιρετικό καταφύγιο αποτελεί το βασικό λιμάνι του νησιού για σκάφη αναψυχής που κατευθύνονται από τον Σαρωνικό και το Αιγαίο προς τον Πατραϊκό Κόλπο και το Ιόνιο και αντίστροφα. Λένε πως στο απάνεμο φυσικό λιμάνι του νησιού εκείνα τα χρόνια διανυκτέρευαν οι ναυτικοί προκειμένου να συνεχίσουν με ασφάλεια το ταξίδι τους την επομένη, ενώ σήμερα τα κότερα και τα γιοτ χρησιμοποιούν τη μαρίνα των Τριζονιών ως σταθμό ξεκούρασης. Σήμερα η μαρίνα του νησιού κρατά 120 σκάφη.
Το φλερτ του Ωνάση
Φήμες λένε και μάλιστα έντονα, ότι ο Ωνάσης φλέρταρε με την ιδέα να κάνει δικό του το νησί. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μάλιστα διηγούνται ιστορίες από τις δύο φορές που ο Αριστοτέλης Ωνάσης επισκέφτηκε το νησί τους με τη θαλαμηγό «Χριστίνα» και το υδροπλάνο του και αναζητούσε τρόπο να τα αποκτήσει. Όσο κι αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να αποκτήσει το μικρό αυτό νησάκι του Κορινθιακού και έβαλε πλώρη για το γνωστό σε όλους μας πια, Σκορπιό.
Η άγρια βλάστηση
Το ψηλότερο σημείο του, η Aετόραχη, βρίσκεται σε υψόμετρο 106 περίπου μέτρων από τη θάλασσα και είναι προσβάσιμο καθώς ένα μονοπάτι σου επιτρέπει να διασχίσεις όλη τη ράχη του νησιού που ομολογουμένως θα σε εκπλήξει από την βλάστησή της. Λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής του αξίας έχει χαρακτηριστεί ως “Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους” και περπατώντας θα δεις ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, φραγκοσυκιές, δενδροκυπάρισσα, πυκνούς σχίνους, πουρνάρια, ευκαλύπτους καθώς και άγριες ορχιδέες αλλά και εντυπωσιακές ίριδες.
Τα Τριζόνια, πραγματικά αποτελούν πλέον ιδανικό προορισμό για μονοήμερες αποδράσεις, για οικογενειακές διακοπές και για όσους αποζητούν την ηρεμία.
¦Χρήσιμες πληροφορίες
Τα Τριζόνια είναι προσβάσιμα με τακτική επικοινωνία μέσω πλοιαρίου από τον οικισμό Χάνια και αν έχεις σκάφος η πυξίδα θα πρέπει να βλέπει τις εξής συντεταγμένες 38°22.08′N, 22°04.66′E.
Από 1η Ιουλίου έως 31 Αυγούστου τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά μία ώρα από τις 07.00 έως τις 24.00. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 1 Ευρώ.
Θυμηθείτε την παραλία Πούντα με την κοκκινωπή αμμουδιά στο νοτιοανατολικό τμήμα και τα Άσπρα Χαλίκια στα δυτικά με τα πολύχρωμα βότσαλα.
Ανατολικά απ’ τα Τριζόνια υπάρχουν οι βραχονησίδες Αγ. Ιωάννης και Πρασούδι για απομονωμένες βουτιές, αν και ολόκληρο το νησί είναι μια διαρκής παραλία με βότσαλο και πέτρα.
Χρήσιμα τηλέφωνα: Δήμος Τολοφώνος: 22660 32300 Αγροτικό ιατρείο (στη Γλυφάδα): 22660.71216.