Το λαδοραβανί αυτό δεν μοιάζει με το κλασικό που όλοι ξέρουμε με τα αυγά και το σιρόπι. Σε πολλές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας οι παλιές νοικοκυρές φυλάνε την συνταγή στο συρτάρι τους και συνηθίζουν να την φτιάχνουν σε περίοδο νηστείας.

Είναι παραδοσιακή, νηστίσιμη συνταγή που θυμίζει σιμιγδαλένιο χαλβά. Τα υλικά διαφοροποιούνται λίγο από περιοχή σε περιοχή καθώς μέρος της ζάχαρης αντικαθίσταται με μέλι και του σιμιγδαλιού με αλεύρι. Όπως και να το φτιάξεις, το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό που ξεγελάει σε γεύση με την απλότητα των υλικών του.

Τα υλικά είναι απλά και υπάρχουν σε κάθε σπίτι·Σιμιγδάλι, ζάχαρη, ελαιόλαδο, νερό, πορτοκάλι, λεμόνι σε όμορφες αναλογίες. Λίγη ζάχαρη ακόμη και κανέλα για πασπάλισμα.

Υλικά
500 γρ σιμιγδάλι χοντρό, 500 γρ σιμιγδάλι ψιλό, 1 κιλό ζάψαρη κρυσταλλική, 4 ποτήρια νερό, 2 ποτήρια [νερού] ελαιόλαδο, 2 με 3 κάψουλες βανίλιας, 1 πορτοκάλι ακέρωτο [ξύσμα και χυμό], 1 λεμόνι ακέρωτο [ξύσμα και χυμό], κανέλα και ζάχαρη για το πασπάλισμα.

Παρασκευή

•Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και τις βανίλιες.

•Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει βράση.

•Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι σαν βροχή και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει το μείγμα.

•Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά το μείγμα με μια κουτάλα για 3 με 5 λεπτά  μέχρι να δέσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

•Όταν το σιμιγδάλι αρχίζει και ξεκολλάει από την κουτάλα το βγάζουμε από τη φωτιά.Το βάζουμε σε ταψί και το κόβουμε σε ρόμβους και σε κάθε κομμάτι βάζουμε στο κέντρο ένα αμύγδαλο.

•Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

•Τέλος, μόλις ψηθεί ρίχνουμε απο πάνω ζάχαρη και κανέλα.