Σε καραντίνα μπαίνει όλη η χώρα από το Σάββατο, καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ένα νέο lockdown, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι λίγο μετά τη ολοκλήρωση της απογευματινής ενημέρωσης, καταγράφηκε τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε –μιλώντας σε δραματικό τόνο– διευκρινίσεις για τα μέτρα που επιβάλλονται στο πλαίσιο του lockdown. Όπως τόνισε, καταγράφεται δραματική αύξηση της πανδημίας, με τα κρούσματα να αυξάνονται κατά 20% μέσα στις τελευταίες πέντε ημέρες, ενώ σημείωσε και την αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας, καθώς οι εισαγωγές είναι πλέον περισσότερες σε σύγκριση με τα εξιτήρια.

 

Πρόσθεσε δε ότι οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται αυξήθηκαν κατά 36%, οι διασωληνωμένοι κατά 34%, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΘ κατά 33%, ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες χρειάστηκαν ακόμα 55 ΜΕΘ. Στις 2 Νοεμβρίου, είπε χαρακτηριστικά, είχαμε 216 εισαγωγές και 106 εξιτήρια.

 

Αφότου επανέλαβε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι μετακινήσεις θα γίνονται είτε με sms στο 13033, είτε με το σχετικό έντυπο, ενώ έκανε έκκληση οι μετακινήσεις που θα γίνονται να είναι λελογισμένες και μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

 

Να θυμίσουμε ότι στο sms για έξοδο από το σπίτι, οι κωδικοί είναι οι εξής:

 

-Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]

-Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]

-Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]

-Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]

-Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]

-Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

 

Όσον αφορά τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας τόνισε ότι θα γίνονται με ειδική βεβαίωση από την επιχείρηση.

 

Όσον αφορά τα άλλα μέτρα, είναι τα εξής:

 

-Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Ωστόσο, τα κομμωτήρια πήραν παράταση λειτουργίας έως και την Κυριακή λόγω της αυξημένης ζήτησης.

-Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery και take away.

-Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

-Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.

-Κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δομές υγείας και τα φαρμακεία.

-Κανονικά θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα.

-Με τηλεκπαίδευση θα γίνονται τα μαθήματα σε γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια.

-Ανοιχτά θα παραμείνουν όλα σχολεία ειδικής αγωγής.

 

Να σημειωθεί πάντως ότι δεν έκανε καμία αναφορά στη λειτουργία των ναών και των εκκλησιών. Επίσης, επισήμανε ότι ειδικά το βράδυ θα γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι.

 

Επίσης, από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR. Συγκριμένα, όσοι έρχονται με πτήσεις θα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR 48 ώρες πριν, ενώ όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα θα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR 72 ώρες πριν.

 

Όσον αφορά τον αθλητισμό, επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους, έως τρία άτομα μαζί με τον προπονητή. Επίσης, επιτρέπεται η διεξαγωγή της Super League και της Basketleague, καθώς και οι μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις (όπως Champions League, Europa League και Euroleague).

 

Συνεχίζεται η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των δομών και των φορέων που βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έδωσε και το αρμόδιο υπουργείο.

 

-Ειδικότερα, κατά την περίοδο του lockdown, ύστερα από την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, προβλέπονται τα εξής:

-Αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης)

-Παραμένουν ανοιχτά με ειδική σύσταση για διαχωρισμό ανηλίκων και ενηλίκων τα ΚΔΑΠΜΕΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες).

-Παραμένουν ανοιχτά με τακτικούς ελέγχους (rapid test) προσωπικού και ωφελουμένων κάθε εβδομάδα τα ΚΔΗΦ (Κέντρα Διημέρευσης/Ημερήσιας Φροντίδας).

-Βρεφονηπιακοί: Συνεχίζεται η λειτουργία τους στο πλαίσιο των οδηγιών για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού.

 

πηγή: efsyn.gr