Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου καταλαμβάνει περίοπτη θέση στις γαστρονομικές συνήθειες των ντόπιων. Συγκαταλέγεται στα κορυφαία προϊόντα του πλανήτη και εμπνέει κορυφαίους σεφ. Είναι εκλεκτή λιχουδιά με πλούσια, βελούδινη γεύση, που κορυφώνεται με μια θαλασσινή επίγευση.

Συνήθως, σερβίρεται σε λεπτές φέτες, σκέτο ή σε λεπτές φέτες ψωμιού και αποτελεί εξαιρετικό μεζέ. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέροχα και σε διάφορες συνταγές όπως σπαγγέτι, ριζότο και σαλάτες.

Πόσοι όμως ξέρουν πως τρώγεται το αυγοτάραχο σωστά; Ακολουθείστε βήμα βήμα τις οδηγίες και θα τα καταφέρετε τέλεια.

Μην ξεχνάμε ότι το κερί που περιβάλλει το αυγοτάραχο είναι φυσικό, της μέλισσας. Έτσι λοιπόν το κερί αφαιρείται πριν φάμε τις φέτες του αυγοτάραχου που έχουμε κόψει ή πριν το τρίψουμε. Καθαρίζουμε το κερί μόνο από το τμήμα του αυγοτάραχου που θα φάμε, γιατί είναι απαραίτητο για να προστατεύσει το υπόλοιπο κομμάτι από το στέγνωμα στο ψυγείο.
Όσο πιο λεπτές φέτες κόψουμε, τόσο πιο ισορροπημένη γεύση θα έχουμε, όταν αφήσουμε τη φετούλα να λυώσει στη γλώσσα. Το ιδανικό πάχος είναι 2-3 χιλιοστά. Θέλουμε καλό μαχαίρι και ξύλο κοπής. Κόβουμε και καταναλώνουμε αμέσως γιατί ξεραίνεται όσο μένει εκτεθειμένο στον αέρα.
Για να το τρίψουμε, κόβουμε το κομμάτι που θέλουμε, αφαιρούμε το κερί, τυλίγουμε σφικτά σε μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη για 15λεπτά. Αυτό είναι αρκετό για να σφίξει και να μπορέσουμε να τρίψουμε στον ψιλό τρίφτη.