Ενας ανεξερεύνητος για πολλούς πράσινος παράδεισος, μια όαση με 3500 είδη φυτών, ποικιλίες τριαντάφυλλων, σπάνιες ποικιλίες λουλουδιών και βοτάνων, πληθώρα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών ήρθε να καταπλήξει όλους εκείνους που αγαπούν τη φύση. Ενας Βοτανικός Κήπος έτοιμος να συναγωνιστεί τις πράσινες οάσεις του εξωτερικού.

Στην περιοχή “Αηδόνι” και σε απόσταση μόλις πέντε λεπτά από την γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου “Χαρίλαος Τρικούπης”, ο Βοτανικός Κήπος “Ζέλιος Γη” είναι ο μεγαλύτερος οργανωμένος Βοτανικός Κήπος της Δυτικής Ελλάδας, αφού έχει έκταση 100 στρεμμάτων. Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό μόλις πριν από λίγους μήνες, αρχές Απρίλη του 2019, όταν δηλαδή ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του καλλωπιστικού του τμήματος.

Έργο έμπνευσης του πατέρα και ιδρυτή των εργοστασίων Θερμοζέλ Βασίλη Ζέλιου, ο Βοτανικός Κήπος σκοπεύει μέσα στα επόμενα χρόνια λειτουργίας του να προσεγγίσει την αίγλη και τη λειτουργικότητα αντίστοιχων χώρων στο εξωτερικό.

Όλα άρχισαν από μια ιδέα της μητέρας της οικογένειας. Αποφάσισε έτσι να δημιουργήσει μέσα στον έναν  χώρο όπου θα τοποθετηθούν λουλούδια που έχουν σχέση με αγγέλους. Φυτά όπως η τρομπέτα των αγγέλων, ποικιλίες από κρίνους και κρινάκια, ενώ στο μέλλον σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στον χώρο βιτρίνες με μικρά και μεγάλα ομοιώματα αγγέλων συνθέτουν τον Κήπο των Αγγέλων.

Προσεκτικά χαραγμένες διαδρομές στο εσωτερικό του Κήπου σε 6 θεματικές κήπους, δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να περιπλανηθεί δίπλα στα περίπου 3.500 είδη φυτών, που φιλοξενούνται εκεί, να απολαύσει τις ανάμεικτες μυρωδιές που αναδύονται στην ατμόσφαιρα, να θαυμάσει εικόνες, που θυμίζουν κυρίως Μεσόγειο.

Μια πανδαισία χρωμάτων, πολλές ποικιλίες τριαντάφυλλων, σπάνιες ποικιλίες λουλουδιών και βοτάνων, πληθώρα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ελαιόδεντρα, οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια και βραχόκηποι συνθέτουν το πορτραίτο ενός από τους ωραιότερους χώρους αναψυχής της Δυτικής Ελλάδας, ειδικά κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Ο κήπος, εκτός από το ότι είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και πνευματικής ηρεμίας, έχει και τον επιμορφωτικό του χαρακτήρα, καθώς όλα τα φυτά που καλλιεργούνται έχουν την ιστορία τους. Πινακίδες παρέχουν πληροφορίες στον επισκέπτη για την ταυτότητα και τη γεωγραφική τους εξάπλωση.

Σε έναν χώρο περίπου 250 τετραγωνικών, που στη μέση δεσπόζει το άγαλμα του Βούδα, ο Βοτανικός κήπος «Ζέλιος Γη» μας υποδέχεται ανάμεσα σε δέντρα, λουλούδια, γκαζόν και τους ήχους των πουλιών στον Κήπο του Διαλογισμού, κατάλληλο για βιωματικές δράσεις yoga και διαλογισμού σε ομάδες.

Το προσωπικό του κήπου φροντίζει καθημερινά τους χώρους, διαθέτοντας ικανές γνώσεις και εμπειρία σε θέματα διατήρησης και αναπαραγωγής ενδημικών, σπανίων και απειλουμένων ειδών της ελληνικής χλωρίδας και κάτι ακόμη που έχει ενδιαφέρον: στον χώρο υλοποιούνται βιωματικές δράσεις σχετικά με την αγγειοπλαστική και την κατασκευή χυτών αντικειμένων αλουμινίου, από εξειδικευμένους τεχνίτες που γνωρίζουν τα μυστικά της τέχνης. Η επαφή των επισκεπτών με τη Γη γίνεται μέσω της δράσης του φυτέματος, με την κάθε εποχή και το κάθε είδος φυτού να έχει τα δικά του μυστικά. Οι βιωματικές δράσεις αφορούν μόνο ομαδικές επισκέψεις.

Στο κέντρο του κήπου, δεσπόζει ο γυάλινος πύργος της ανακύκλωσης που κατασκευάστηκε σε μόλις δύο χρόνια, εξ’ ολοκλήρου από τον Βασίλειο Ζέλιο και χρειάστηκε περίπου 12.500 γυάλινα μπουκάλια. Αποτελείται από 2 ορόφους με γυάλινες επιφάνειες, για να βλέπεις όταν βρίσκεσαι στο ισόγειο και αποτελεί «σύμβολο ανακύκλωσης».


Από τον φετινό Απρίλιο ο Βοτανικός Κήπος έχει ανοίξει τις πόρτες του σε επισκέπτες κάθε ηλικίας. Με την πρώτη ματιά, αντιλαμβάνεσαι πως, ο χώρος ενδείκνυται και για σχολικές, εκπαιδευτικές εκδρομές, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής τους εκπαίδευσης, ενώ είναι πόλος έλξης θεματικού τουρισμού και φυσιολατρών απ’ όλο τον κόσμο. Εξάλλου σημείο έλξης για μικρούς και μεγάλους και, κοινό μυστικό όσων τον έχουν ήδη επισκεφτεί, αποτελούν τα περίπου πενήντα ελάφια του κήπου.

Ένας αμφιθεατρικός χώρος με 24 μαρμάρινες προτομές της Ελληνικής ιστορίας και της τέχνης στο πέρασμα των χρόνων. Μπροστά στα μάτια του επισκέπτη ξετυλίγεται η ιστορία μέσα από τις 8 προτομές αρχαίων φιλοσόφων, 2 θεών και 14 προτομές Ελλήνων Ηθοποιών.
Οι πινακίδες ενημερώνουν για την ονομασία των κηπευτικών, ενώ μέσα από βιωματική εκπαίδευση μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν όλα τα μυστικά της κηπουρικής από πρώτο χέρι.

Όσοι λοιπόν δεν γνωρίζατε ή αγνοούσατε έως αυτή τη στιγμή την ύπαρξη αυτού του μικρού παραδείσου, δώστε μια ευκαιρία στον εαυτό σας να δει κάτι διαφορετικό, ξεφεύγοντας – έστω για λίγο – από τη θορυβώδη ζωή της πόλης. Ο Βοτανικός Κήπος σας περιμένει στην τοποθεσία «Αηδόνι» στη Γαβρολίμνη Χάλκειας, του Δήμου Ναυπακτίας. Βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από τη γραφική Ναύπακτο και 20 χιλιόμετρα από το ιστορικό Μεσολόγγι.


Το αναψυκτήριο του κήπου προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα που επιμελείται ή ίδια η οικογένεια Ζέλιου και αποτελεί σημείο συνάντησης και ξεκούρασης για τον επισκέπτη.

// Ο επισκέψιμος χώρος του κήπου είναι περίπου 20 στρέμματα και η διάρκεια περιήγησης είναι περίπου 1 ώρα. // Είναι προσβάσιμος για Αμεα // για ραντεβού επικοινωνήστε μαζί τους στο + (30) 26340-45707  // για περισσότερες πληροφορίες μπορείται να πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα [www.zeliosgi.gr]