Το Λαογραφικό Μουσείο Τερψιθέας Ναυπακτίας δημιουργήθηκε από το Σωματείο με την επωνυμία Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Τερψιθέας Ναυπακτίας που έχει την έδρα του στο χωριό, το 1993, ως παράρτημα του Κέντρου.


Εμπνευστής και Πρόεδρος του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Τερψιθέας από το 1993 έως το 2013, που έγινε Επίτιμος Πρόεδρος, υπήρξε ο αείμνηστος Παναγιώτης («Τάκης») Σταμάτης. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα και καύχημα του Τάκη Σταμάτη για το χωριό, είναι η δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου με πλούσια συλλογή – προσπάθειας 25 και πλέον ετών – παραδοσιακών αντικειμένων της γεωργικής και οικιακής οικονομίας του χωριού,με βοηθό την αείμνηστη σύζυγό του Σούλα, αλλά και πολλούς συγχωριανούς, που προσέφεραν αντικείμενα και εθελοντική εργασία στο Μουσείο.Το Λαογραφικό Μουσείο Τερψιθέας στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Τερψιθέας –που καταργήθηκε το 1985– και το οποίο ανακαινίστηκε εσωτερικά και εξωτερικά πρόσφατα (το 2013), χάρη στη γενναιόδωρη οικονομική προσφορά μίας Τερψιθεατικής οικογένειας. Επίσης, η καινούρια διαρρύθμιση του εσωτερικού του κτιρίου, καθώς και η επανέκθεση και ο εμπλουτισμός της συλλογής των αντικειμένων του Μουσείου, το κατέστησαν ένα από τα καλύτερα του είδους στην περιοχή της Ναυπακτίας.

H σπάνια συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου Τερψιθέας Ναυπακτίας είναι πολύ ενδιαφέρουσα για το ευρύ κοινό και το Μουσείο είναι ανοικτό για οργανωμένες επισκέψεις Συλλόγων και Σχολείων, ύστερα από συνεννόηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Τερψιθέας

[6945514617 Α.Βλάχος, 6955420412 Νικ. Θανασέλλος,  6976242508 Χαρ.Λιακώνης, 6976642096 Νικ.Τριψιάνος]