Περπατήστε στη γειτονιά σας. Δεν ξέρω πού ζείτε, αλλά είμαι βέβαιη ότι θα βρείτε έναν κενό ή εγκαταλελειμμένο δημόσιο χώρο [αστικά κενά] που θα αναρωτηθείτε “Γιατί;“. Πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι να μεταμορφώσουν αυτούς τους δημόσιους χώρους σε μέρη που σηματοδοτούν ως δικό τους τόπο [αστικά κοινά];


Κάπως έτσι μας συστήθηκε αρχές του 2019 η ομάδα Commoners code the city ή ελληνιστί κοινοτόποιοι μέσα από το πρόγραμμα τους [αστικά κοινά] που δεν ήταν άλλο παρά ένα ένα αστικό παιχνίδι συμμετοχικού σχεδιασμού που πραγματοποιήθηκε στην γειτονιά της Αγίας Σοφίας, στην Πάτρα από τον Φεβρουάριο έως το Μάιο του 2019.
Σκοπός τους ήταν “μέσα από την αφήγηση ιστοριών για τη γειτονιά, τη μεθοδολογία του συμμετοχικού σχεδιασμού, τη δημιουργία ενός συλλογικού ποιήματος, τη ψηφιακή συμμετοχή και φυσικά το παιχνίδι, να γίνουμε ξανά γείτονες που γνωριζόμαστε και μοιραζόμαστε κάτι κοινό, τη γειτονιά μας”.

Έτσι λοιπόν η πρώτη πλατεία που απέκτησε ταυτότητα από τους ίδιους τους γείτονες που θα την απολαμβάνουν, είναι η πλατεία Επτανήσου που προηγουμένως ήταν ένας εγκαταλελειμμένος χώρος [αστικό κενό], όπως είπαν οι Commoners. Η πλατεία Επτανήσου είναι πλέον μία μικρή νησίδα όασης μέσα σε ένα γκρι και αχανές αστικό τοπίο, που σε υποδέχεται στην οδό Κεφαλληνίας με ένα σύγχρονο τρισδιάστατο γλυπτό από ξύλο που ανάλογα με την οπτική γωνία μπορεί κανείς να σχηματίσει τις λέξεις HELLO ή ΚΕΝΟ+. Περπατώντας στις διαβάσεις με το κόκκινο χρώμα συναντάς δύο κίτρινες και δύο μπλε περιοχές – στάσεις όπου μπορείς να ξεκουραστείς και να παίξεις στη συνέχεια στα παιχνίδια δαπέδου όπως στον στίβο, στον λαβύρινθο, στο twister δρόμου.


Οι [#commoners] επαναπροσδιόρισαν τη φιλοσοφία της γειτονιάς ξεκινώντας από την πλατεία Επτανήσου. Και το πείραμα πέτυχε.


λίγα λόγια για την ομάδα @commonerscodethecity

Πάθος τους οι ιστορίες ανθρώπων γειτονιάς, η αρχιτεκτονική της πόλης και τι άλλο το παιχνίδι. Δημιουργούν αστικά παιχνίδια συμμετοχικού σχεδιασμού βασισμένοι στην πεποίθηση πως πρέπει να δώσουν λόγο στους ανθρώπους για την αστική ανάπτυξη του περιβάλλοντός που ζούμε. Η αφήγηση ιστοριών, η μεθοδολογία του συμμετοχικού σχεδιασμού, η ψηφιακή συμμετοχή και το παιχνίδι είναι τα εργαλεία τους αλλά το κύριο συστατικό είμαστε όλοι εμείς και οι ιδέες μας. Άνθρωποι-κάτοικοι που μετατρέπονται σε κοινοτοποιοί (commoners), η ομάδα τους καταρτισμένη με αρχιτεκτονικά εφόδια αποκωδικοποιεί τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ιστορίες σας (code) και συν-διαμορφώνουμε τον κοινό τόπο (city) μαζί.

πληροφορίες: [ Aστικά κοινά ]
Supported by “START – Create Cultural Change”, a program of the Robert
Bosch Stiftung, conducted in cooperation with the Goethe-Institut Thessaloniki
and the German Association of Sociocultural Centers, supported by the John S.
Latsis Public Benefit Foundation and the Bodossaki Foundation.
www.startgreece.net