Ως γνωστόν για την επίσημη τουρκική ιστοριογραφία η Ναυμαχία της Ναυπάκτου αποτελεί μελανή σελίδα, ωστόσο στα μουσεία της σύγχρονης Τουρκίας, ιδιαίτερα της Κωνσταντινούπολης, φιλοξενούνται σημαντικά εκθέματα που σχετίζονται με την ίδια τη Ναυμαχία, τη Ναύπακτο γενικότερα αλλά και ορισμένους από τους πρωταγωνιστές της ταραγμένης εκείνης εποχής, που αν βρεθείς εκεί αξίζει να τα επισκεφτείς.

Deniz Müzesi
Anonymous German broadsheet, Müezzinzade Ali Pasha, the Turkish commander at the Battle of Lepanto., c. 1571


Το Ναυτικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, στις όχθες του Βοσπόρου στην περιοχή Beşiktaş, φιλοξενεί ορισμένα εκθέματα που σχετίζονται με τη ναυμαχία άμεσα ή έμμεσα. Το σημαντικότερο έκθεμα είναι το λάβαρο του Muezzinzade Ali Pasha που πήραν στην κατοχή τους οι δυνάμεις της Ιερής Συμμαχίας και παρέμεινε στην κατοχή του Πάπα ως τη δεκαετία του 1980, όταν επιστράφηκε στο τουρκικό κράτος ως ένδειξη καλής θέλησης. Δεν πρόκειται βέβαια για το τεράστιο λάβαρο πράσινου χρώματος με τα χρυσοϋφασμένα ονόματα του Θεού, αλλά για ένα πορφυρό λάβαρο, ενδεχομένως αυτό της ναυαρχίδας του Αλί Πασά, της Σουλτάνας.

Εκτός αυτού στο μουσείο εκτίθεται μοντέλο ισπανικού γαλλιονιού της εποχής της ναυμαχίας καθώς και κάποιοι πίνακες, όπως αυτός με αρ. Κατ. DB 1931, που απεικονίζει ναυτική αναμέτρηση Βενετών και Οθωμανών. Δεν αποκλείεται να είναι αυτή της Ναυπάκτου, αλλά να αποσιωπάται.

Askeri Müze
Το Πολεμικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή από ιστορικά όπλα και πανοπλίες, καθώς και μια πλήρη σειρά πορτραίτων των Οθωμανών Σουλτάνων, μεταξύ αυτών και του Σελίμ Β’. Κράνη, πανοπλίες, σπαθιά αλλά και κανόνια πλοίων, οθωμανικών αλλά και βενετικών, του ύστερου 16ου αιώνα βοηθούν τον επισκέπτη να ανασυνθέσει νοερά την εμφάνιση των αντιμαχόμενων παρατάξεων στη Ναύπακτο.

Top Kapı Saray Müzesi
Στο παλάτι του Τοπ Καπί, και ιδιαίτερα στην πλούσια βιβλιοθήκη του, φιλοξενούνται χειρόγραφα, μικρογραφίες και έργα τέχνης που παρουσιάζουν το λιμάνι της Ναυπάκτου, αλλά και χάρτες της εποχής που μας δίνουν το επίπεδο των γνώσεων για τη ναυσιπλοϊα και τους ναυτικούς πολέμους. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα έργα του μεγάλου ναυάρχου και χαρτογράφου Πίρι Ρέις, ευνοούμενου του Σουλεϋμάν του Μεγαλοπρεπούς, καθώς και οι μινιατούρες του 16ου αιώνα, ιδιαίτερα αυτές του Nasuh Matrakçı.