Οι ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει η χώρα οδήγησαν και στη μη πραγματοποίηση των καθιερωμένων εκδηλώσεων για την 449η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.  Όπως όμως ανακοινώθηκε επίσημα, την προηγούμενη εβδομάδα, τη φετινή χρονιά και με οδηγό την εξωστρέφεια, ο δήμος στρέφεται στην τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα που παρέχουν νέες δυνατότητες.     Στόχος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, να μην αποκοπεί από τη συνέχεια της πολιτιστικής δημιουργίας, και βάσει αυτού προχώρησε στην παραγωγή ολιγόλεπτου οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις και τα μηνύματα προσωπικοτήτων των γραμμάτων, του πολιτισμού και της πολιτικής.  Πιο συγκεκριμένα στο εν λόγω βίντεο μιλούν οι Προκόπης Παυλόπουλος, πρ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σία Αναγνωστοπούλου, Ακαδημαϊκός – πρ.Υπουργός και Μαρία Ευθυμίου, Ακαδημαϊκός – Ιστορικός.

Στο ολιγόλεπτο οπτικοακουστικό υλικό, με χαρακτήρα mini documentary, κάθε πρόσωπο φωτίζει και σχολιάζει διαφορετικές πτυχές του ιστορικού γεγονότος, είτε αυτές αφορούν στην ιστορία είτε στον αντίκτυπό του στις τέχνες και τα γράμματα είτε στην πολιτιστική αξία και τον εξωστρεφή προσανατολισμό των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα σήμερα.  Συνθέτοντας τις τοποθετήσεις αυτές, επικοινωνείται ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του γεγονότος.

Οι θεματικές που επικεντρώνονται οι πρωταγωνιστές του mini documentary:

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μιλά για την ιστορική αξία, τους συμβολισμούς και τα επίκαιρα μηνύματα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς μιλά για το πανευρωπαϊκόιστορικό σημείο αναφοράς και το πως η Ναύπακτος μπαίνει στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Δεν παραλείπει μάλιστα να αναφερθεί και στην έναρξη των προετοιμασιών για τους εορτασμούς των 450 ετών του 2021.

Η Σία Αναγνωστοπούλου μιλά για την ιστορία και τη συλλογική μνήμη ως βασικά εργαλεία ανάδειξης του πολιτισμού. Επίσης για το πως οι εκδηλώσεις της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου λειτουργούν ως συγκριτικό πολιτιστικό πλεονέκτημα για την Ναύπακτο, θέτοντας τα θεμέλια που θα την καταστήσουν προορισμό ευρωπαϊκού επιπέδου. Τέλος, η Μαρία Ευθυμίου, θέτει το Ιστορικό πλαίσιο και τους συσχετισμούς δυνάμεων (γεωπολιτικά-γεωστρατηγικά δεδομένα της εποχής). Μιλά για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ως ιστορικό ορόσημο και το πως μέσω αυτής έλαβε χώρα η σύγκρουση δύο ισχυρών στόλων με συνέπεια νέες ισορροπίες σε μία περίοδο διεθνών ανακατατάξεων.

Δείτε το video, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως κάθε ημέρα (από αύριο) θα παρουσιάζονται ολοκληρωμένες οι τοποθετήσεις των τεσσάρων συμμετεχόντων  εδώ. Το υλικό αυτό αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας (nafpaktos.gr) σήμερα Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου της Ναυμαχίας, και θα γίνει η διάχυσή του μέσα από τις επίσημες σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αποτελούν τον πλέον σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας (Δήμος Ναυπακτίας, Visit Nafpaktia). Επιπλέον, το υλικό θα λειτουργήσει και ως προπομπός για την Επέτειο των 450 ετών της Ναυμαχίας του 2021, στις εκδηλώσεις της οποίας δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα και ήδη έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός τους.