Την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών συμπληρώνει δέκα χρόνια λειτουργίας και γιορτάζει τα γενέθλιά του με ελεύθερη είσοδο όλη την ημέρα στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής του και παράλληλες δράσεις από τις 11:00 έως 23:00 το βράδυ.


11:00-12:00 , 12:00-13:00 και 19:30-20:30
Ξεναγήσεις για το κοινό

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν από τους επιμελητές τους Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών στις μόνιμες Συλλογές του, στην Αίθουσα του Ιδιωτικού Βίου, του Δημόσιου Βίου και στη Νεκρόπολη.

19:30-20:30
Δράσεις για παιδιά και γονείς

Ζαχαρωτά Ψηφιδωτά! Στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας του, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών προσκαλεί τις οικογένειες με παιδιά, να ανακαλύψουν τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά του Μουσείου, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν δικά τους ζαχαρωτά ψηφιδωτά πάνω σε διαμορφωμένα μοτίβα.

20:30-21:30
Εκδήλωση-συζήτηση ανοιχτή για το κοινό με θέμα «Tι θέλουμε από τα Μουσεία;»

Καλεσμένη ομιλήτρια η Δρ. Μάρλεν Μούλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) σε έναν ανοιχτό διάλογο για το Μουσείο του Μέλλοντος.

9.30-11:00
Συναυλία με τους Natural Beat

Οι Natural Beat (Acoustic Version) με τους Johnny Ανδριόπουλο, Μαρία Μητρούλια, Περικλή Αλιώπη και ο Άκη Χατζημικέ διασκευάζουν αγαπημένα κομμάτια και εμπνέονται μέσα από αυτά. Τέσσερις μουσικοί έρχονται για να παντρέψουν ήχους από τη ξένη και ελληνική σκηνή και όχι μόνο, με το δικό τους Φυσικό Ρυθμό στις 21:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.


Στη γιορτή του ΑΜΠ συμμετέχουν:

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με Αφίσες, φωτογραφίες και ψηφιακό υλικό από τις συνεργασίες με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών στις εξής δράσεις:
1. Οι διαδρομές του νερού. Πολιτισμός και Περιβάλλον 2011.
2. Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017. Φωτογραφία και Μουσείο. «Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».
3. Πνοές Ανέμων 2017.Περιβάλλον και Πολιτισμός.

Το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου και Νήσων με αρχειακό υλικό από τη Συλλογή του με τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου και αφίσες, φωτογραφίες από τις συνεργασίες τους στις εξής δράσεις:
1. Έκθεση «Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής».
2. Εκπαιδευτική δράση 2016 για μαθητές Δ/θμιας Εκπαίδευσης «Ο Τύπος Στο Μουσείο».
3. Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. «Πάτρα μια πόλη, μια διαδρομή με πολλαπλές αφηγήσεις» στο Πολιτιστικό Δίκτυο Μουσείο-Πάτρα-Μνημείο.
4. Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017. Φωτογραφία και Μουσείο. «Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Το Εθνολογικό Μουσείο Πατρών της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου με αφίσες και φωτογραφίες από τις συνεργασίες τους:
1. Μάρτιος 2015. Αφιέρωμα στη Φουστανέλα και τα Όπλα της Επανάστασης του ’21: Μια αλλιώτικη προσέγγιση» και «Ο οπλισμός στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών».
2. Έκθεση 2018 «Αχαΐα 1934 -1944, Δέκα χρόνια αγώνων και ελπίδων» Έκθεση ντοκουμέντων (αρχείο Βασίλη Κ. Λάζαρη).
3. Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. «Πάτρα μια πόλη, μια διαδρομή με πολλαπλές αφηγήσεις».
4. Εορτασμός Εθνικής Επανάστασης 1821. Μάρτιος 2019. Πολιτιστική Διαδρομή στο Πολιτιστικό Δίκτυο «Μουσείο-Πάτρα-Μνημείο» με κέντρο αναφοράς τον εθνικό αγώνα απελευθέρωσης που ξεκίνησε στην πόλη μας.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και η Δημοτική Πινακοθήκη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων με εποπτικό υλικό και ψηφιακό υλικό από τις συνεργασίες τους:
1. Ψηφιακό Υλικό από «Χαρτών Μνήμες»
2. Πολιτιστικό Δίκτυο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Μουσείο –Πάτρα- Μνημείο.
3. Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017. Φωτογραφία και Μουσείο. «Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».
4. Στο Διεθνές Δίκτυο «Διαπολιτισμικές πόλεις» (InterCultural Cities-ICC) καθώς και στο Δίκτυο «ALDA: Ευρωπαϊκή Ένωση για την Τοπική Δημοκρατία» του Δήμου Πατρέων.
 

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
Τηλ. Επικοινωνίας: 2613616178, 2613616100
efaacha@culture.grgmanolopoulou@culture.gr
www.ampatron.gr