«Πνιγμένη» ανάμεσα σε δάση από καστανιές, έλατα και οξιές, με μυρωδιές από ψητά κρέατα και τζάκια και φιλόξενους κατοίκους, η Άνω Χώρα της ορεινής Ναυπακτίας, είναι ένας προορισμός που ξεπερνά τις προσδοκίες μας.
«Κρεμασμένη» στα 1.060 μέτρα στα Βαρδούσια, βρίσκεται η Άνω Χώρα Ναυπακτίας, ένα χωριό που κάθε επισκέπτης βρίσκει τουλάχιστον έναν λόγο να το αγαπήσει: για το πανέμορφο φυσικό τοπίο του, για τη γραφικότητά του, τα φαγητά και τις υποδομές του, αλλά και για την κοντινή του απόσταση από την Αθήνα και την Πάτρα.
Φεύγοντας από την όμορφη πόλη της Ναυπάκτου, το τοπίο θα αρχίσει να σας προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει. Στα 55 περίπου χλμ. της «στριφογυριστής» διαδρομής μέχρι την αμφιθεατρική Άνω Χώρα, θα δείτε δάση από καστανιές, έλατα, κέδρους και βελανιδιές, πηγές, ρυάκια και μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς. Μάλιστα, η γιορτή «Κάστανου και Τσίπουρου» (όπου γίνεται απόσταξη του τσίπουρου, ψήνονται κάστανα, σερβίρονται γλυκά όπως μπακλαβάδες, ραβανί, κουραμπιέδες και γλυκά κουταλιού, αλλά και τοπικές πίτες και γίδα βραστή) που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Άνω Χώρα το δεύτερο ή τρίτο Σάββατο κάθε Οκτώβρη, στην πλατεία του χωριού, μαρτυρά την καλή της… σχέση με αυτά τα δύο προϊόντα.
Για όσους δεν την προλάβατε φέτος, σχεδιάστε μια απόδραση στο χωριό τον Φεβρουάριο, για να συμμετάσχετε στη Γιορτή της Τσιγαρίθρας (κομμάτια λιπαρού κρέατος ξεροψημένου), όπου προσφέρεται δωρεάν κρασί, τσίπουρο, πατάτες και φυσικά τσιγαρίθρες.
Κάποτε, η Άνω Χώρα ήταν κεφαλοχώρι της ορεινής Ναυπακτίας ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=1904172 ) και κύριο διοικητικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής, ενώ αποτέλεσε καταφύγιο για τους κατατρεγμένους από τους Τούρκους, Ενετούς. Σήμερα, το χωριό έχει εξελιχθεί σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό που πλημμυρίζει από ζωή και διαθέτει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια ενώ ως πρώην έδρα δήμου, έχει και Κέντρο Υγείας. Και το πιο σημαντικό: συνταιριάζει με έναν μαγικό τρόπο την παράδοση με τον τουρισμό, που τίποτα δε μοιάζει υπερβολικό ή αταίριαστο.
Μια «ζωγραφιά» ανάμεσα στα βουνά
Η Άνω Χώρα βρίσκεται στις δυτικές απολήξεις των Βαρδουσίων, του νοτιότερου άκρου της Πίνδου και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και της Ελλάδας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 οι μόνιμοι… τυχεροί κάτοικοί του είναι 225, ενώ οι επισκέπτες του δεκάδες, όλες τις εποχές.
Τα όμορφα πέτρινα σπίτια με τις κεραμιδοσκεπές και τα στενά καλντερίμια, θα σας αποσπάσουν για λίγο την προσοχή από τα πυκνά δάση, ενώ η μυρωδιά των αναμμένων τζακιών και των καλομαγειρεμένων φαγητών θα σας οδηγήσουν σε μια από τις λίγες, αλλά καλές ταβέρνες του χωριού για να απολαύσετε τα λαχταριστά τους εδέσματα (οι πίτες και τα ντόπια κρέατα είναι «must»).
Ο στενός δρόμος της παλιάς αγοράς, είναι ιδανικός για βόλτες και οδηγεί στην άλλη… γειτονιά του χωριού, την Κάτω Χώρα, περίπου 800 μέτρα πιο χαμηλά. Διοικητικά ήταν συνδεδεμένη με την Άνω Χώρα, αλλά στο διάστημα 1912-1996 αποτέλεσε έδρα ξεχωριστής κοινότητας και το 2011, όταν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα Καλλικράτης, εντάθηκε στον δήμο Ναυπακτίας.
Η… κοινωνική ζωή και το «τζέρτζελο», εκτυλίσσεται φυσικά στην κεντρική πλατεία του χωριού, με τα παραδοσιακά καφενεία κάτω από αγέρωχα πλατάνια. Εκεί βρίσκεται και ο επιβλητικός ναός της Αγίας Παρασκευής, με δύο ενσωματωμένα καμπαναριά, κτισμένος με πελεκητό μαύρο λιθάρι.
Δίπλα από την εκκλησία, σε έναν μικρό χώρο, εκτίθεται το μικρό λεωφορείο-αντίκα «Καρνάβαλος», που λειτουργούσε μέχρι το 1983 κάνοντας το δρομολόγιο Ναύπακτος- Άνω Χώρα. Οι ντόπιοι, μαζί με το «συμπαθές» λεωφορείο, έχουν εκθέσει παλιές φωτογραφίες και προγράμματα δρομολογίων, αφιερωμένα «σε αυτούς που έφυγαν και σε αυτούς που έρχονται. Για να θυμούνται», όπως λέει η επιγραφή στην πλάκα του λεωφορείου και είναι πρόθυμοι να σας διηγηθούν διάφορες ιστορίες στις οποίες πρωταγωνίστησε!
Και η γύρω περιοχή έχει το ενδιαφέρον της
Ωραία τα φαγητά και το τσίπουρο, ωραία και η χαλάρωση, αλλά μην ξεχνάτε πως βρίσκεστε μέσα στη φύση και ο καλύτερος τρόπος για να την απολαύσετε είναι να την… περπατήσετε, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που δεν έχει χιονίσει ακόμη.
Μπορείτε ακόμη και να επισκεφτείτε τα γειτονικά χωριά, επιλέγοντας κάποιο από τα δεκάδες μονοπάτια της περιοχής, που βρίσκονται ανάμεσα στις καστανιές και τα έλατα. Τα μονοπάτια που προτιμούν οι περισσότεροι είναι εκείνα που διασχίζουν το ρέμα του Κάκαβου και φτάνουν στην Κάτω Χώρα, αλλά και στην Αμπελακιώτισσα με το ομώνυμο μοναστήρι.
Άλλα χωριά της περιοχής με ενδιαφέρον, είναι η Λιμνίστα με την όμορφη πλατεία της με τον τεράστιο πλάτανο και την πέτρινη βρύση, η αμφιθεατρική Τερψιθέα και η Ελατού με την όμορφη θέα στα δάση.
Κοντά στην Άνω Χώρα βρίσκεται επίσης και η λίμνη Ευήνου, απ’ όπου μπορείτε να περάσετε στο νομό Ευρυτανίας.
Πώς θα πάτε: Τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας βρίσκονται σε μία ακτίνα 30-80 χλμ. από την πόλη της Ναυπάκτου. Από την Αθήνα ακολουθείτε την Ε.Ο. Αθηνών-Πατρών και αφού περάσετε τη νέα γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, κατευθυνθείτε προς τη Ναύπακτο. Μετά την πόλη, ακολουθήστε τον παράκτιο δρόμο προς Άμφισσα-Λιδωρίκι και σε λίγα χλμ. θα δείτε σήμανση προς την Άνω Χώρα.
Πηγές: clickatlife.gr